Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POSTIGNUT DOGOVOR

Filipović: Svi trgovci podržali vladinu inicijativu smanjenja cijena

Autor: Hina

12.09.2023. 17:25
Filipović: Svi trgovci podržali vladinu inicijativu smanjenja cijena

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je nakon niza sastanaka s trgovcima da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke košarice, najavljujući sutrašnji sastanak u vladi na istu temu te detalje sporazuma za iduća dva dana.


Načelno su svi trgovci podržali prijedlog vlade i sutra će se nastaviti razgovori. Bit će sastanak u vladi i nakon toga ćemo moći izići s detaljnim informacijama, rekao je Filipović u utorak nakon sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca i udruga trgovaca.


Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost košarice proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na 31. prosinca prošle godine.
Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će “u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno.


Svi trgovci s kojima se danas razgovaralo, rekao je, pokazali su “visoko razumijevanje da treba početi te cijene stavljati pod kontrolu”.


Najvažnije za građane je da se cijene smanje, razgovori su bili konstruktivni i idu u tom smjeru, dodao je.


Upitan kad bi cijene mogla početi padati, odgovorio je da dio trgovačkih lanaca mora danas napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a da “neki mogu reagirati već od petka”.


Ne vjeruje da će neki od trgovaca izbjeći spuštanje cijena, jer bi time, kako je rekao, izigrali hrvatske građane, a i trgovcima je u interesu očuvanje kupovne moći građana.


Pojasnio je da nije riječ o skidanju cijena 360 proizvoda, nego o ukupnoj vrijednosti košarice koja će biti vraćena na 31. prosinca “kod nekih trgovaca koji to mogu napraviti”, a ima i onih koji to neće moći učiniti u potpunosti, nego, npr. za 90 posto.


“Svatko od njih će napraviti maksimalan napor, jer nije isto biti jako velik ili manji na tržištu”, rekao je.


“Trgovci su danas pružili ruku i načelno svi podržali inicijativu, a sutra će se brusiti detalji. Bit će sastanak u vladi kada će, vjerujem, i premijer izići s konkretnim informacijama”, rekao je Filipović.


Trgovci potvrdili spremnost za suradnju


Ranije je predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u i direktor NTL-a Martin Evačić je kazao kako će svatko od trgovaca sam procijeniti koliko može pridonijeti, za koliko proizvoda može smanjiti cijenu te da će to sigurno napraviti u sljedećim danima i tjednima.


“Ministarstvo očekuje povratan odgovor od nas u roku par dana”, kazao je.


“Mislim da će svi sudjelovati, mi da. A sad, s koliko artikala i s kojima, stvar je samih trgovaca”, istaknuo je.


Predsjednica Uprave KTC-a Daliborka Kranjčić je nakon sastanka izjavila da je razgovor prošao u konstruktivnom i pozitivnom tonu i nada se da će naći kompromis.


Na pitanje hoće li vratiti cijene na razine s kraja prošle godine je li to bio zahtjev ministra odgovorila je da nije, ne na taj način.


“Bilo je razgovora o cijenama, što je sve utjecalo na rast i što je sve moguće napraviti da se neke od cijena korigiraju”, rekla je.


Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je da kako mislim da će dogovor biti postignut i u iduća dva dana mjere donesene.