Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

REZULTATI ANALIZE

Etihad i Emirates najsigurniji avioprijevoznici u 2022.

Autor: Hina

03.01.2023. 15:31
Etihad i Emirates najsigurniji avioprijevoznici u 2022.

Foto: PixabayAviokompanije Etihad i Emirates u samom su vrhu globalne ljestvice najsigurnijih zračnih prijevoznika u 2022. godini, prema analizi agencije za zračne nesreće sa sjedištem u Hamburgu JACDEC.


Vodeći njemački zračni prijevoznik Lufthansa zauzeo je 14. mjesto po sigurnosti na globalnoj ljestvici 25 najvećih kompanija, prema izvješću objavljenom u časopisu za zrakoplovstvo Aero International.


Međunarodni zračni promet bio je u 2022. uglavnom siguran, nakon zastoja zbog pandemije koronavirusa, navodi se u izvješću. Analitičari ipak upozoravaju da je novi izvor neizvjesnosti ruski rat protiv Ukrajine.
Ruski zračni prijevoznik Aeroflot znatno je lošije ocijenjen na novoj ljestvici, zauzevši 25. mjesto, zbog nezakonitog uvrštenja u ruski registar zrakoplova unajmljenih na Zapadu. Dodatni je problem prekid isporuke Rusiji rezervnih dijelova za zrakoplove zbog sankcija.


Najteža zrakoplovna nesreća u prošloj godini bio je prema ocjeni stručnjaka pad Boeinga 737-800 China Eastern Airlinesa 21. ožujka, u kojem su poginuli svi putnici i članovi posade. Ukupno je život izgubilo 132 ljudi.


JACDEC je lani u svijetu zabilježio ukupno 19 zrakoplovnih nesreća u kojima nije bilo preživjelih, s ukupno poginule 233 osobe, odnosno 60 više nego u 2021., kada je međutim, kako se napominje, i broj letova bio znatno manji.


Usporedbe radi, u zadnjih 10 godina prosječno je u zrakoplovnim nesrećama stradalo 372 ljudi. JACDEC-ov indeks rizika temelji se na podacima o nesrećama svakog pojedinog zračnog prijevoznika u posljednjih 30 godina, specifičnom okruženju zemlje u kojoj posluje i specifičnim čimbenicima rizika.


Iako je teoretski moguće postići vrijednost indeksa od 100 bodova, čak ni najboljim zrakoplovnim tvrtkama to ne polazi za rukom. Ocjena kompanije također uzima u obzir prijeđene kilometre, pa tako bolje na ljestvici sigurnosti kotira zračni prijevoznik koji više kilometara prijeđe bez nesreće.