ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

RAT U UKRAJINI

Eksplozije u ruskoj oblasti kraj granice s Bjelorusijom

Autor: Hina

27.05.2023. 13:53
Eksplozije u ruskoj oblasti kraj granice s Bjelorusijom

Foto: ReutersNapad dvjema bespilotnim letjelicama izazvao je eksploziju u ruskoj Pskovskoj oblasti blizu granice s Bjelorusijom, pri čemu je oštećena administrativna zgrada naftovoda, rekao je guverner Mihail Vedernikov na komunikacijskoj platformi Telegram u subotu. Vedernikov nije okrivio Ukrajinu, no Moskva je ranije krivila Kijev za slične incidente, od kojih su neki prouzročili štetu ljudima i imovini stotinama kilometara od granice s Ukrajinom.


Ukrajina nije javno priznala da gađa ciljeve unutar Rusije, no viši dužnosnici u Kijevu su povremeno pozdravljali vijesti o uspješnim napadima dronovima na ruskom tlu. Kijev nije odmah komentirao subotnji incident.


“Zgrada je oštećena kao rezultat napada dviju bespilotnih letjelica”, kazao je Vedernikov.
Dodao je da nije bilo žrtava i da će operativna grupa koja je na terenu donijeti konačne zaključke. Incident se dogodio blizu sela Litvinova, manje od 10 kilometara od ruske granice s Bjelorusijom.


Reuters


Moskva odbacila kritike SAD-a zbog raspoređivanja nuklearnog oružja u Bjelorusiji


Rusija je u subotu kritike američkog predsjednika Joea Bidena zbog namjere Moskve da u Bjelorusiji rasporedi taktičko nuklearno oružje odbacila kao licemjerne, rekavši da je Washington desetljećima raspoređivao takvo isto naoružanje u Europi.


Rusija je u četvrtak rekla da će po prvi put od raspada Sovjetskog Saveza 1991. rasporediti nuklearno oružje izvan svojih granica, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je kazao da je naoružanje već na putu. Biden je u petak rekao da je imao “krajnje negativnu” reakciju na izvješće da Rusija provodi svoj plan raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.


Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama je američke kritike nazvalo licemjernim, rekavši da bi “prije okrivljavanja drugih, Washingtonu dobro došlo malo samoispitivanja”.


“SAD desetljećima drži velik arsenal svog nuklearnog oružja u Europi. Zajedno sa svojim saveznicima u NATO-u sudjeluje u sporazumima o dijeljenju nuklearnog oružja i trenira za mogućnost njegovog korištenja protiv naše zemlje”, stoji u priopćenju ruskog veleposlanstva.


Reuters


“Suvereno je pravo Rusije i Bjelorusije da osiguraju svoju sigurnost sredstvima koje smatramo nužnima usred velikog hibridnog rata koji je Washington započeo protiv nas. Mjere koje poduzimamo su u potpunosti u skladu s našim međunarodnim pravnim obvezama”, dodali su.


SAD je rekao da se svijet suočava s najvećom opasnošću od nuklearne katastrofe od Kubanske raketne krize 1962. zbog izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom rata u Ukrajini, no Moskva tvrdi da je njen stav pogrešno interpretiran. Putin, koji rat u Ukrajini prikazuje kao rusku borbu za opstanak protiv agresivnog zapada, u više je navrata upozorio da će Rusija, koja ima više nuklearnog oružja od bilo koje druge zemlje, iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se branila.


Taktičko nuklearno oružje koristi se za taktičke dobitke na bojištu i uglavnom je manje od strateškog nuklearnog oružja, stvorenog radi uništenja američkih, europskih ili ruskih gradova.