Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NEMA RAZUMJEVANJA

Država novim zakonom želi planinarske domove pokloniti županijama

Autor: Hina

24.09.2023. 10:32
Država novim zakonom želi planinarske domove pokloniti županijama

Foto: NLPlaninarska zajednica ovih se dana u Hrvatskoj diže na noge, a povod za uzbunu je novi Prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojim je predviđen da se planinarski domovi daruju županijama, piše u nedjelju Večernji list.


Početkom rujna na svjetlo dana i javno e-Savjetovanje iznijelo ga je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine RH. Ako i samo povremeno provodite vrijeme u planinama, članak 16. u tom prijedlogu ne sluti nadobro: njime bi se planinarski domovi smješteni na državnim i županijskim zemljištima dali na upravljanje javnim ustanovama i županijama, bez ikakvih ingerencija planinarskih društava i Hrvatskog planinarskog saveza. Iako su planinari i njihova društva jedini koji su se proteklih 7 desetljeća brinuli o tim objektima!


Oni u ovom prijedlogu Zakona uopće ne postoje: prođe li on, planinarski domovi predali bi se na upravljanje parkovima prirode i nacionalnim parkovima, dakle institucijama koje nemaju gotovo nikakvog iskustva u vođenju takvih objekata. Štoviše, u slučajevima gdje se to već dogodilo, vidljivo je njihovo ozbiljno nesnalaženje u ulozi “domaćina” planinarskih domova.
Od 100-tinjak planinarskih domova i kuća (kuće se otvaraju po dogovoru, dok domovi uglavnom imaju redovito radno vrijeme), nešto manje od pola njih na državnom je zemljištu, dakle u nacionalnim parkovima ili parkovima prirode. Od 47 planinarskih domova i kuća koje se nalaze na zemljištu u vlasništvu RH, s njih 46 formalno ili neformalno upravljaju planinarske udruge, članice Hrvatskog planinarskog saveza (HPS), piše novinar Milan Majerovic-Stilinović.