Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

DUGAČKA LISTA

Dosad je već 35 zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandate u mirovanje. Ovo je popis

Autor: Hina

15.05.2024. 11:48
Dosad je već 35 zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandate u mirovanje. Ovo je popis

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLUkupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno- imunitetnog povjerenstva (MIP).


Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić,  koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.


Mandat u mirovanje stavilo je i svih 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics.
Osim toga, 14 zastupnika stavilo je u mirovanje mandate zbog obnašanja dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).


Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


HDZ-ov Josip Ostrogović stavio je mandat u mirovanje jer je u Upravi ACI-ja, što je također nespojiva dužnost sa zastupničkom.


Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.


Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.