Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NEREDI U KOSOVU

Diplomatski pritisci na Beograd i Prištinu i dalje traju

Autor: Hina

12.12.2022. 15:50
Diplomatski pritisci na Beograd i Prištinu i dalje traju

Foto: ReutersBarikade na sjeveru Kosova nisu u ponedjeljak uklonjene unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i Prištini i ponovljenom pozivu EU-a da dvije strane smanje najnovije tenzije.


O “opasnom rastu napetosti na Kosovu” danas raspravljaju i ministri vanjskih poslova Unije. Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je uoči sastanka Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike Eulexa neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu.


Treći dan zaredom, kamioni i teška vozila i dalje stoje kao zapreke na nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet, ali i za pješake, zbog prosvjeda lokalnih Srba koji traže oslobađanje nekadašnjeg policajca kojeg je Kosovska policija uhitila.
Priština uhićenog optužuje za terorizam i narušavanje ustavnog poretka zbog navodnog organiziranja upada u prostorije izbornih povjerenstava u četiri općine na sjeveru uoči izbora za gradonačelnike, dok Beograd niječe njegovu krivnju zahtijevajući oslobađanje.


Priština je zbog naraslih napetosti, koje različitim intenzitetom traju već čitav tjedan, odlučila, poslije sugestija američkih dužnosnika, odgoditi izbore za 23. travnja, no srpski politički predstavnici sa sjevera najavljuju da će ih bojkotirati.


Napetosti na sjeveru i dalje traju, a u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas ne rade škole i odjeli sveučilišta koji su poslije 1999. premješteni iz Prištine u taj grad.


Savjetnik američke vlade Derek Chollet počinje danas zapadnobalkansku turneju dvodnevnim posjetom Kosovu, a u izaslanstvu je i specijalni izaslanik SAD-a za regiju Gabriel Escobar. Prema izvješću Radio-televizije Srbije, od njihova posjeta se očekuje “vjetar u leđa nastavku dijaloga Beograda i Prištine”, ponajprije utjecajem na vlasti u Prištini u iznalaženju prihvatljivog rješenja za trenutnu situaciju na sjeveru.


Chollet i Escobar potom će posjetiti Beograd, a u svijetlu jučerašnjeg zahtjeva veleposlanstava SAD-a i poruka objema stranama, očekuje se pritisak i na srbijanski državni vrh da bude kooperativniji u prevladavanju aktualne krize.


Srbija razmatra zahtjev za povratkom srpskih snaga


Upravo nova kriza odlaže dijalog i suštinski napredak u postizanju trajnog i pravno obvezujućeg sporazuma Srbije i Kosova u dijalogu koji vodi EU uz potporu SAD-a.


Chollet je za Glas Amerike uoči posjete regiji istaknuo da je “Kosovo značajan partner SAD-a” i “zemlja s kojom Sjedinjene Države gaje uzajamnu naklonost”, naglasivši da je Washington imao “ključnu kritičnu ulogu na Kosovu u njegovom nastojanju da stekne nezavisnost u posljednjih nekoliko desetljeća”.


Beograd na vezu Prištine i Washingtona gleda bitno drugačije. Komentirajući zajedničko priopćenje američkih veleposlanstava u Beogradu i Prištini, srbijanski predsjednik rekao je “odlično razumio poruku” i da je “razočaran”.


“Ali, od njih se to očekuje jer ljuljaju svoje albansko čedo, monstruma koje su napravili prije 23 godine”, rekao je Vučić.


Srbija ne priznaje neovisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. i odbija se suglasiti da Kosovo postane članicom UN-a, te ustrajno inzistira na dosljednoj primjeni Briselskog sporazuma kojim se, pod pokroviteljstvome EU-a, Priština obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.


Upravo je formiranje ZSO jedna od ključnih točaka prijepora u napretku dijaloga, a Priština tu asocijaciju odbija formirati jer joj ne želi dati nikakve izvršne ovlasti.


Beograd istovremeno zadnjih dana inzistira na primjeni Rezolucije 1244. Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. u dijelu po kojem se dio srpskih sigurnosnih snaga može vratiti na Kosovo.


Srbijanski predsjednik Vučić izjavio je danas će vlada u četvrtak odlučiti o upućivanju tog zahtjeva međunarodnim mirovnim snagama koje koordinira NATO.


“Sjednica Vlade je u četvrtak i, kako stoje stvari, donijet će odluku o upućivanju pisma zapovjedniku KFOR-a”, rekao je Vučić.