ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

DIP ponovo upozorio Milanovića: “Neka se suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi”

Autor: P. N.

20.03.2024. 13:16
DIP ponovo upozorio Milanovića: “Neka se suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi”

Foto: ReutersDržavno izborno povjerenstvo danas je ponovo reagiralo i pozvalo predsjednika Zorana Milanovića da poštuje uputu Ustavnog suda.


Evo što je napisao DIP u priopćenju:


“U vezi s javnim istupima Predsjednika Republike Hrvatske i nakon Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojima ističe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se očituje kako slijedi:
Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, poziva Predsjednika Republike Hrvatske da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije).


Naime, navedeno je suprotno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto da dužnost Predsjednika Republike Hrvatske “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”.


“DIP nema ni ovlasti”


Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali ima obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika Republike Hrvatske, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.


Naglašavamo da je u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske.


Stoga još jednom pozivamo sve sudionike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske kao i o stajalištima Ustavnog suda Republike Hrvatske”.