Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE

Diljem obale poplave i odroni, olujni vjetar stvara velike probleme u prometu

Autor: Hina

22.11.2022. 18:44
Diljem obale poplave i odroni, olujni vjetar stvara velike probleme u prometu

Foto: PixsellRavnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o posljedicama olujnog nevremena koje su u priobalnim županijama u srijedu zahtijevale vatrogasne intervencije uslijed odrona i poplava, a zbog olujnog vjetra zatvorene su brojne ceste diljem zemlje te prekinute neke trajektne linije.


Županijski centar civilne zaštite Šibensko-kninske županije zaprimio je tijekom dana nekoliko dojava vezanih uz nepovoljne vremenske prilike. Radilo se o padu stabala na cestu, poplavljenim prometnicama, začepljenim odvodnim šahtovima, manjim odronima kamenja na prometnicama te jedan poziv vezan uz ispumpavanje objekta. Dojave su se odnosile i na porast razine mora u šibenskom Docu, koji je za sada uzrokovao plavljenje prometnice bez ugroze objekata.


U Zadarskoj županiji zbog velike plime otrgnuta je veća brodica s lučkoga veza, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Zadar. Brodica je dopremljena do luke i nije bilo štete.
ŽC 112 Dubrovnik također je primio više poziva vezanih za kamenja i grane po prometnicama i u vezi prodora razine mora u prizemlje dviju kuća. Od vatrogasaca DVD-a Ston zatražene su vreće s pijeskom, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje morske vode.


U Istarskoj županiji nekoliko je primljenih dojava vezanih uz pad stabala na cestu i odrone kamenja. Dvije dojave odnosile su se na veću količinu vode po cestama Pule i Vodnjana. Bez opskrbe električnom energijom bila su mjesta na području Općine Gračišće.


Olujno jugo koje je puhalo na području Splitsko-dalmatinske županije uzrokovalo je pad stabala na DC8 i lokalnim prometnicama, dok je nekoliko grana stabala palo i na vozila na području grada Splita. Od 13 sati sati voda i more počeli su ulaziti u podrume kuća i poslovnih prostora na području Omiša, Segeta i Kaštel Sućurca. U Omišu se rijeka Cetina izlila na dio grada – Punta, Smokvica, dio Priko. Od 14,45 sati zatvorena je cesta LC6166 Omiš-Kučiće.


Slično je bilo i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je tijekom dana na području Rijeke i okolice zbog olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio nekoliko dojava o srušenim stablima. Na intervenciji su bili vatrogasci JVP Rijeka, ozlijeđenih osoba nema. DVD Rab imao je u srijedu ujutro dvije intervencije: ispumpavanje mora u centru mjesta Raba (Stari grad i Trg) i privezivanje broda na Palitu.


Zbog nevremena, u prekidu su trajektne linije Stinica – Mišnjak, Brestova – Porozina i Lopar – Valbiska, katamaranske linije Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.


Zbog olujnog vjetra, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica otvorena je samo za osobna vozila; na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana je za I. skupinu vozila, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, Krčkom mostu kao i na dionici ceste čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7) i dodatno za II. skupina vozila.


Zimski uvjeti proglašeni su na svim cestama Delnica i Čabra kao i na A6 između Bosiljeva II. – Kikovice i DC3 između Vrbovskog i Kikovice. Sve žurne službe, lokalna komunalna poduzeća i cestovne službe upućene su na teren i rade na sanaciji štete.


Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s čelnicima jedinica lokalne samouprave kontinuirano prate situaciju te će, u slučaju potrebe, poduzimati daljnje mjere.