Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

paklene vrućine

DHMZ upozorio na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske

Autor: Hina

15.07.2023. 12:30
DHMZ upozorio na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske

Foto: Marko Gracin/V. Karuza/NLDržavni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je u subotu na visoke temperature u većem dijelu Hrvatske dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zbog visoke opasnost po zdravlje pozivao građane na dodatan oprez.  U nedjelju se očekuju visoke temperature u splitskoj i riječkoj regiji za koje je na snazi narančasto upozorenje koje predstavlja veliku opasnost.


U ponedjeljak je narančasto upozorenje na toplinske valove koji mogu utjecati na zdravlje na snazi za cijelu Hrvatsku, a u nastavku tjedna za sve regije, osim zagrebačke u kojoj će biti žuto upozorenje, upozoravaju iz DHMZ-a.


Aktualni toplinski val je rezultat vedrine i dotoka sve toplijeg zraka s jugozapada, a visoke temperature mogu štetno djelovati na zdravlje.
Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene tegobe, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenome. Stoga je preporuka svima da se zaštite od velikih vrućina, rashlade svoj dom i piju dovoljno tekućine.


Uslijed visokih temperatura pojačava se i mogućnost za toplinski udar, posebice za ljude sa zdravstvenim problemima, upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U najvećem riziku su kronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina, ali i djeca, radnici na otvorenom te sportaši i vojnici.


Iz HZJZ-a poručuju da se prilikom velikih vrućina trebaju poduzeti primjerene mjere koje uključuju izbjegavanje izlaganja izravnoj sunčevoj svjetlosti i izlaska u najtoplijem dijelu dana.


Preporuča se konzumacija dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera, nošenje lagane odjeće te pokrivala za glavu, konzumacija manjih obroka sa svježim voćem i povrćem i tuširanja mlakom vodom.


Jednako je važno prilagoditi temperaturu zatvorenog prostora ali prilikom klimatizacije treba paziti da temperatura ne bude niža od sedam Celzijevih stupnjeva od vanjske. Također prilikom velikih vrućina opasno je ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu.