Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HAKEEM JEFFRIES

Demokrati u Zastupničkom domu po prvi puta izabrali crnca za svog vođu

Autor: Hina

30.11.2022. 20:59
Demokrati u Zastupničkom domu po prvi puta izabrali crnca za svog vođu

Foto: ReutersHakeem Jeffries izabran je u srijedu za vođu Demokratske stranke u Zastupničkom domu američkog Kongresa, čime je postao prvi Afroamerikanac na tako visokom položaju u Kongresu. Pedesetdvogodišnjak iz New Yorka Jeffries preuzet će tu funkciju 3. siječnja kada počinje 118. saziv Kongresa.


Odluka demokrata također označava uspon mlađe generacije čelnika u Zastupničkom domu s 435 članova i kraj ere Nancy Pelosi (82) koja je 2007. postala prva žena na čelu Zastupničkog doma.


“Uspon Hakeema Jeffriesa na čelno mjesto demokrata u Zastupničkom domu prekretnica je u povijesti Sjedinjenih Država”, kazao je neposredno prije objave rezultata vođa većinskih demokrata u Senatu Chuck Schumer. Oboje su iz Brooklyna.
Prilikom službene objave svoje kandidature 18. studenoga, nakon deset godina u Zastupničkom domu, Jeffries je obećao da će se mlađim zastupnicima dati više prostora u oblikovanju zakona.


“Mogućnosti za smisleno kreiranje politike i javni angažman trebale bi biti pravedno raspodijeljene bez obzira na godine službe”, napisao je Jeffries u pismu kolegama demokratima. Nakon međuizbora demokrati su izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom, ali će republikanci imati tanku većinu.


Republikanci i njihov vođa Kevin McCarthy, koji želi postati predsjednik Zastupničkog doma, upozorili su demokrate da će pokrenuti istrage protiv dužnosnika Bidenove administracije, pa čak i protiv predsjednika i njegovog sina Huntera Bidena.


Također kažu da žele duboke rezove u potrošnji nakon godina u kojima su obje strane obraćale malo ili nimalo pozornosti na rastuće proračunske deficite i državni dug koji sada premašuje 31,3 trilijuna dolara.


Trenutno su na tri najvažnije demokratske pozicije u Zastupničkom domu osamdesetogodišnjaci – predsjednica Zastupničkog doma Pelosi (82), vođa demokrata u Zastupničkom domu Steny Hoyer (83), dok je na trećem najvažnijem položaju James Clyburn (82).


Godinama su bili pod pritiskom da ustupe mjesto mlađoj generaciji.