Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

u New Yorku

Danas bi se prvi put od početka rata mogli sastati Zelenskij i Lavrov

Autor: Hina

20.09.2023. 09:32
Danas bi se prvi put od početka rata mogli sastati Zelenskij i Lavrov

Foto: ReutersOčekuje se da će u srijedu na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij biti u središtu sastanka Vijeća sigurnosti, gdje bi se mogao po prvi put sastati s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom od početka ruske invazije na Ukrajinu.


Sastanak između Zelenskija i njemačkog kancelara Olafa Scholza je također planiran za srijedu. Tema će biti ukrajinski zahtjev za projektilima Taurus, o čemu je Scholz dosad šutio.


Prvo putovanje ukrajinskog predsjednika do sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku od početka rata shvaćeno je kao pokušaj da pridobije skeptične zemlje.
Također, Opća skupština započinje svoj drugi dan zasjedanja u srijedu, kada je zakazan, među ostalim, govor talijanske premijerke Giorgie Meloni. Ovog ponedjeljka je UN započeo sastanak na vrhu posvećen ciljevima održivog razvoja.


Očekuje se da će do utorka, sa stankom u nedjelju i ponedjeljak, više od 140 državnih poglavara i premijera govoriti na općoj raspravi. Ruski rat protiv Ukrajine će vjerojatno igrati važnu ulogu u mnogim govorima.


Što je rekao Zelenskij?


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je u utorak Rusiju pred svjetskim čelnicima na Općoj skupštini UN-a da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog samita.


U svom prvom obraćanju uživo Općoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022., rekao je da Ukrajina zna da je Rusija kidnapirala desetke tisuća djece.


“Mi pokušavamo djecu dovesti doma, a vrijeme prolazi. Što će im se dogoditi?”, upitao se.


Ukrajinski je predsjednik rekao da se tu djecu u Rusiji uči da mrze svoju zemlju, a sve veze s njihovim obiteljima su pokidane. “To je jasan genocid”, istaknuo je.


Na mirovni samit koji je u pripremi Zelenskij želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.


‘Slava Ukrajini’


“Razgovori i važne razmjene mišljenja o provedbi mirovnog plana već su se održale u Hirošimi, Kopenhagenu i Džedi. A mi pripremamo svjetski samit o miru. Sve vas pozivam – sve vas koji ne tolerirate nikakvu agresiju – da zajedno pripremimo taj samit”, kazao je.


Istaknuo je i da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje okupacije ukrajinskog teritorija.


Zelenskij je kazao kako se “okupator mora vratiti na svoju zemlju” te dodao da “Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne bi usudio napasti niti jednu zemlju”.


Govor je završio riječima “Slava Ukrajini”, a na kraju je dobio pljesak dug 30-tak sekundi.