Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DRŽAVNO VLASNIŠTVO

Čileanski predsjednik Gabriel Borić objavio da će nacionalizirati rudnike litija

Autor: Hina

21.04.2023. 09:30
Čileanski predsjednik Gabriel Borić objavio da će nacionalizirati rudnike litija

Foto: ReutersČileanski predsjednik Gabriel Borić u četvrtak je najavio nacionalizaciju industrije litija kako bi oživio gospodarstvo zemlje i zaštitio njezin okoliš, prenosi Reuters te ističe da je Čile drugi najveći proizvođač tog metala ključnog za baterije u električnim automobilima.


Ovim šokantnim potezom u zemlji s najvećim rezervama litija će kontrola operacija tog dragocjenog metala prijeći s industrijskih divova SQM i Albemarle na zasebna poduzeća u državnom vlasništvu.


Najnoviji je to izazov za proizvođače električnih vozila (EV) koji se muče da osiguraju materijale za baterije jer sve više zemalja ide u smjeru zaštite svojih prirodnih resursa.
Meksiko je nacionalizirao zalihe litija prošle godine, a Indonezija je 2020. zabranila izvoz rudače nikla, također jednog od ključnih materijala za baterije za električna vozila.


“Ovo je prilika za gospodarski rast (…) ovo je najbolja prilika koju imamo za tranziciju prema održivom i razvijenom gospodarstvu. Ne možemo si priuštiti da ju propustimo”, rekao je Borić i poručio da će se ubuduće ugovori sklapati kao javno-privatno partnerstvo s državnom kontrolom.


Vlada neće prekinuti sadašnje ugovore, ali se nada da će kompanije biti otvorene za sudjelovanje države i prije nego isteknu. Ugovor SQM-a istječe 2030., a Albemarle 2043. Obje tvrtke opskrbljuju Teslu, LG Energy Solution i druge proizvođače električnih vozila i baterija.


Borić će započeti dijalog sa zajednicama i parlamentarcima o pokretanju tvrtke za litij koja bi bila u potpunom vlasništvu države te će zatražiti potporu Kongresa u drugoj polovici godine.


Čileanski predsjednik tvrdi da želi zaštititi bioraznolikost te dijeliti dobrobiti rudarenja s autohtonim narodima i okolnim zajednicama.