Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

vučićeve pristaše

Brojni zaposlenici javnih i državnih službi bili prisiljeni doći na protuprosvjed

Autor: Hina

26.05.2023. 20:26
Brojni zaposlenici javnih i državnih službi bili prisiljeni doći na protuprosvjed

Foto: ReutersDeseci tisuća pristaša srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića okupilo se u petak navečer u središtu Beograda, nakon što su masovni građanski prosvjedi protiv nasilja proteklih tjedana ozbiljno uzdrmali njegovu dugogodišnju vladavinu. Sljedbenici Vučića i njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) okupili su se pred zgradom parlamenta na skupu “Srbija nade” i “najvećem skupu u povijesti Srbije” kako su ga proteklih dana najavljivali predsjednik i dužnosnici SNS-a.


Autobusi iz cijele Srbije stizali su od jutra u Beograd iz svih krajeva zemlje, uključujući s Kosova na kojem su izbili novi incidenti između kosovskih vlasti i manjinskih Srba zbog kojih je Vučić zapovijedio punu borbenu pripravnost srbijanske vojske.


Na skupu se uz predsjednika Srbije očekuju i obraćanja šefa diplomacije i Vučićeva koalicijskog partnera Ivice Dačića te predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je animirao svoje pristaše u tom entitetu BiH da dođu na skup. Neki beogradski mediji javljaju da će govoriti i mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto.


Reuters
Korisnici društvenih mreža tvrde da su brojni radnici javnih poduzeća i državnih institucija bili pod pritiskom da sudjeluju na skupu.


Većina ulica u središtu Beograda je blokirana, a javni promet je preusmjeren. Skup potpore Vučiću organiziran je nakon masovnih prosvjeda koje je proeuropska oporba organizirala nakon dvije masovne pucnjave početkom svibnja u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 učenika i mladih, a 20 ih je ranjeno.


Deseci tisuća ljudi su dvaput na nekoliko sati blokirali ključne prometnice u Beogradu, optužujući vlast da je odgovorna za stanje u duštvu u kojem se tolerira i promiče nasilje u javnom prostoru i medijima. Novi prosvjed protiv nasilja trebao bi se održati u subotu.


Reuters