Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

srpska premijera

Brnabić: Odnosi Hrvatske i Srbije teški, ali napredujemo

Autor: Hina

30.04.2023. 14:08
Brnabić: Odnosi Hrvatske i Srbije teški, ali napredujemo

Foto: Marko Lukunić/PIXSELLOdnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepovjerenjem, no čini se da su dvije zemlje uspjele napraviti dobar iskorak u ovoj godini, rekla je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća  u zagrebačkoj koncertnoj dvorani.


Brnabić je dio visokog izaslanstva Srbije u kojem je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine u nekoj srbijanskoj vladi. Brnabić se ranije u nedjelju sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.


“Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem, toliko da niti jedan naš posjet Zagrebu ili bila koji posjet hrvatskih dužnosnika Srbiji nije bio samo običan posjet, već uvijek nešto više od toga, pa tako i ovaj moj danas”, rekla je Brnabić.
Premijerka Srbije želi redovitiju, uobičajenu razmjenu.


Kvalitetan iskorak u 2023.


“Mi želimo da to budu samo obični posjeti, da budu češći i redovitiji i da ne bude svaki od njih neki negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost, za sve naše građane i za čitavu našu privredu”.


Zahvalila je na doprinosu dvojice predstavnika manjina u Hrvatskoj i Srbiji.


“Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspjeli napraviti dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, prije svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu”, rekla je Brnabić.


Srbi u Hrvatskoj i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji ti su koji igraju ogromnu ulogu u uspostavi boljih odnosa i povjerenja. Posebno je pozdravila Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. siječnja u Zagrebu potpisali Žigmanov i Pupovac.


“Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija suradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ovaj moj posjet Zagrebu konkretan rezultat toga”, rekla je šefica srbijanske vlade.


U govoru a skupštini SNS u dvorani “Vatroslava Lisinskog” podsjetila je da su 6. siječnja ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov te ministrica za europske integracije Tanjom Miščević sudjelovali na božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu. Nešto kasnije hrvatski premijer Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreli su se na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, rekla je.


Uslijedio je potom, nastavila je Brnabić, posjet hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana Subotici i novi susret s kolegom Dačićem te bilateralni sastanak nadležnih tijela za pitanje nestalih.


Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge


“Očekujemo i radit ćemo na tome da se ove godine održe političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova naših dviju zemalja”, rekla je Brnabić.


Za susret s Plenkovićem je rekla da je bio konkretan i konstruktivan te da se nada da je prvi u nizu.


“Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali smo se dotaknuli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna bila i kako da ih krenemo rješavati”, rekla je srbijanska premijerka.


Nazočnima je poručila da je vlada Srbije posvećena i jako joj je stalo do Srba u Hrvatskoj. Pritom je navela da je za projekte srpske zajednice od 2016. izdvojeno šest milijuna eura.


“Također smo uputili i pomoć Hrvatskoj od 2,5 milijuna eura nakon potresa 2020. te pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj”, istaknula je Brnabić.


Na kraju govora rekla je da su Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge u svom “viševjekovnom trajanju”.


“Naši narodi jesu i moraju biti jamac mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Europe”, rekla je Brnabić i čestitala Hrvatskoj na njezinim postignućima u 2023., na pristupanju eurozoni, Šengenu te drugim uspjesima kao što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om.


“U regiji kakva je naša, koja je komparativno mala, upućeni smo jedni na druge, svaki uspjeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas”, poručila je Brnabić čestitajući Plenkoviću na uspjesima Hrvatske.


Govor je zaključila rečenicom: “Na kraju, s ljubavlju prema Srbiji i poštovanju prema Hrvatskoj, vi okupljeni ste zalog naše zajedničke budućnosti.  Naša vizija te budućnosti koju gradimo posvećeni europskim idealima je nada da ćemo stvoriti društva u kojima će se razlike istinski njegovati i društva koja će te razlike čuvati kao svoja bogatstva”.


Brnabić je premijerka Srbije već šest godina i ovo je treća vlada koju vodi te je ovaj tjedan obilježila šest mjeseci mandata treće vlade.


Uz premijera Plenkovića, Velikoj skupštini SNV-a nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.