Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš poslao inspekciju u gospićku bolnicu

Autor: Hina

11.11.2022. 18:39
Beroš poslao inspekciju u gospićku bolnicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar zdravstva Vili Beroš u petak je izjavio da je poslao zdravstvenu inspekciju u gospićku bolnicu gdje je mlada rodilja zadobila komplikacije nakon poroda nakon kojih je umrla.


“Inspekcija već postupa, prikupili su stručne informacije i otići će u nadzor”, izjavio je ministar novinarima upitan za slučaj rodilje koja je nakon poroda u gospićkoj bolnici zbog komplikacija hitno prevezena u zadarsku bolnicu, gdje je umrla.


Beroš je odbio komentirati detalje slučaja rekavši da se “radi o određenim okolnostima liječenja koje nisu za javnost, i to nije u ovom trenutku za komentiranje”. Zdravstvena inspekcija je dobila obavijest o događaju i dodatne komentare, okupila je stručno povjerenstvo i postupanje je u tijeku, dodao je Beroš.
Dvadesettrogodišnja rodilja u gospićkoj je bolnici rodila četvrto dijete, no nakon komplikacija je hitno prevezena u zadarsku bolnicu, gdje je umrla.


Iz obje bolnice su izrazili sućut obitelji, te objavili da je došlo do teških komplikacija jer je rodilja imala uraslu placentu (posteljicu) te kako ne vide da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška.


Beroš je komentirao i istragu koju je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo zbog smrti 18 štićenika splitskog doma za starije i nemoćne od covida u proljeće 2020. Istragom su obuhvaćeni ravnatelj doma Ivan Škaričić, glavna medicinska sestra u domu i liječnik koji je liječio korisnike.


Za smrt štićenika splitskog doma za starije bio kriv – virus


Prije dvije i pol godine, Beroš je također poslao zdravstvenu inspekciju koja tada nije utvrdila nepravilnosti ni propuste u postupanju zdravstvenih djelatnika Doma za starije i nemoćne.


U objedinjenom izvještaju ministarstava zdravstva i socijalne skrbi obrazloženo je kako nitko nije kriv za smrt štićenika doma, odnosno da je “virus kriv“ za izbijanje zaraze i pomor starijih građana u domu.


Upitan za komentar, Beroš je danas rekao kako se  “sjeća da je zdravstvena inspekcija bila dolje, tražili su određene podatke, donijeli svoje mišjenje”.


“Nitko nije nepogrešiv, s tim da ovim ne želim prejudicirati ništa drugo. Dobro je da institucije rade svoj posao, to pozdravljam, vidjet ćemo kakav će biti nalaz”, rekao je Beroš o istrazi DORH-a.


Objasnio je i da DORH i zdravstvena inspekcija “sagledavaju različite stvari” i kada bude dostupa nalaz DORH-a, moći će se “komparirati određene elemente”. Rekao je i da ostaje pri svojoj tadašnjoj izjavi da je “kriv virus”.


“Načelno je virus bio kriv, to je bio početak epidemije i to sam rekao nakon brojnih inzistiranja da se utvrdi jedan krivac”, objasnio je Beroš dodavši kako je bilo nemoguće utvrditi jednog krivca za proboj virus u dom za starije  u trenutku širenja epidemije.


Ustvrdio je i kako Split nije bio jedino središte u europskim razmjerima u kojemu su domovi za starije postali središte širenja epidemije sa smrtnim posljedicama.


“Rekao sam da je virus kriv, a ako postoje druge okolnosti, one će se istražiti i vidjeti. Ne bih mijenjao svoju tadašnju izjavu”, rekao je Beroš.