Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

'NIJE MU TO PAMETNO'

Bauk: ‘Premijer glumi odvjetnika onih koje EPPO istražuje, kao da je stranka u postupku’

Autor: P. N.

12.03.2024. 10:00
Bauk: ‘Premijer glumi odvjetnika onih koje EPPO istražuje, kao da je stranka u postupku’

Foto: Vedran Karuza/NLPolitičku scenu prilično je uzburkao intervju s glavnom europskom tužiteljicom Laurom Kovesi, koja je optužila Vladu da stvara dimnu zavjesu oko slučaja s Geodetskim fakultetom i 3D snimanjima.


“Ne stvara se tu nikakva dimna zavjesa. Moram istaknuti da mi od početka, još od 2017. godine, podržavamo osnivanje europskog tužiteljstva.


Isto tako, čitavo ovo vrijeme i od donošenja zakona i od početka rada Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj pružamo punu podršku radu europskog tužiteljstva u Hrvatskoj i kroz osiguranje uvjeta rada, povećanja broja službenika, ali isto tako i delegiranih tužitelja ovdje u Hrvatskoj. Tako da postoji puna podrška radu Ureda europskog tužitelja u Hrvatskoj, rekao je rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija.
Navodi kako je potrebno jasno utvrditi razliku nadležnosti između domaćih tužitelja i europskog tužiteljstva.


“Tako da ja u ovoj konkretnoj situaciji ne vidim nikakav problem. Dakle, imamo europska sredstva za što je nadležan Ured europskog tužitelja, zbog čega je i osnovan, da štiti interes Europske unije, ali isto tako kada nisu u pitanju europska sredstva imamo neovisne tužitelje ovdje u Republici Hrvatskoj.


Čini mi se da se stvara dojam ako europski tužitelj ne radi ove predmete, da domaći tužitelji to neće raditi”, dodao je Malenica.


‘Premijer kao stranka u postupku’


SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk osvrnuo se na izjavu oko “pune podrške” EPPO-u.


“Ako ovako izgleda puna podrška EPPO-u, zamislite kako bi tek izgledalo pola podrške. Dakle, tu punu podršku, očito, glavna europska tužiteljica ne osjeća kad je imala potrebu u onoj izjavi nakon koje je premijer bio zapanjen, objasniti što se događa, a nakon toga u intervjuu vrlo jasno reći da su to stvari koje je ona prolazila kao tužiteljica s mnogim zemljama i upotrijebila je taj izraz “dimna zavjesa”.


Prema tome, tu su više-manje stvari jasne. Ako je nadležan USKOK, zašto USKOK onda ne radi? Vjerojatno zato što USKOK onda misli da nije nadležan, a o sukobu nadležnosti prema važećem zakonu odlučuje u ovom trenutku glavna državna odvjetnica, ni ona nije imala potrebu niti komentirati, niti se uključiti u ovu priču.


Prema tome, tu se premijer ponaša ne kao netko sa strane, nego kao jedna od strana u postupku, što mu nije baš najpametnije”, kazao je Bauk.


Dodao je kako premijer “očito glumi odvjetnika onih koje EPPO u ovom trenutku istražuje”.


“Ne vidim potrebu zašto se on u to kao premijer uključuje”, rekao je Bauk.


Malenica je mišljenja da treba jasno utvrditi nadležnosti u ovom predmetu.


“Mi imamo domaće tužitelje, imamo USKOK. Oni mogu postupiti u ovoj situaciji ako smatraju da je riječ o postojanju, odnosno sumnju u kazneno djelo”, istaknuo je Malenica.


O Turudiću


Novi šef DORH-a Ivan Turudić u srijedu će svečano prisegnuti u Saboru.


“Gospodin Turudić će ionako stupiti na dužnost onda kada završi mandat glavne državne odvjetnice 26.5., tako da bi tada trebao stupiti na dužnost. Prisega je tu deklaratorni čin i ne vidim sad nikakav problem zašto ne bi do kraja ovoga tjedna, odnosno u srijedu, dok još traje saziv ovog Sabora da položi prisegu”, rekao je Malenica.


Njegovu prisegu prokomentirao je i Bauk.


“Strah ih je da sljedeći predsjednik Sabora ne bi htio uopće da gospodin Turudić prisegne, tako to komentiram. A ako se izbori dogode prije, u prvom dijelu mogućih rokova, moguće je da se Sabor konstituira nešto prije ovog roka za stupanje na dužnost, pa evo, htjeli su prevenirati tu situaciju”, smatra Bauk, piše HRT.