Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

povodom 30 godina

Banožić: VRO Maslenica je bila poruka da su HV i policija odlučne osloboditi Hrvatsku

Autor: Hina

21.01.2023. 09:08
Banožić: VRO Maslenica je bila poruka da su HV i policija odlučne osloboditi Hrvatsku

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku povodom obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica te istaknuo da je ona bila snažna poruka da su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne osloboditi svaki pedalj Hrvatske.


“Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je počela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993., bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija, odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje.


Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja”, napisao je Banožić te dodao da su ta njihova hrabrost i odlučnost bile snaga  koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Upravo zato, dodao je Banožić, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva.


“Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti”, istaknuo je.


U VRO Maslenica poginulo 127 hrvatskih branitelja


“Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu.


Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se sa izazovima. Ponosni na sve ono što smo do danas postigli, slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj”, poručio je.


Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.


U tri dana, hrvatski branitelji su u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik.


Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.