Subota, 25. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

dokumenti

Američki obavještajni podaci ukazuju da iza napada na branu stoji Rusija

Autor: Hina

06.06.2023. 21:04
Američki obavještajni podaci ukazuju da iza napada na branu stoji Rusija

Foto: ReutersAmerička vlada posjeduje obavještajne podatke koji krivnju uništenja gigantske brane u Ukrajini svaljuju na Rusiju, izvještava NBC News u utorak, navodeći kao izvore dva američka i jednog zapadnog dužnosnika. Administracija predsjednika Joea Bidena radila je na tome da deklasificira određene obavještajne podatke i podijeli ih već u utorak poslijepodne, izvijestio je NBC News.


Bujica vode probila je u utorak divovsku branu na rijeci Dnjepar koji razdvaja ruske i ukrajinske snage na jugu Ukrajine, potopivši područje ratne zone i prisilivši brojne stanovnike na bijeg. Ukrajina je optužila Rusiju da je raznijela branu Nova Kahovka, dok Kremlj kaže da je Ukrajina sabotirala branu.

Puknuće brane je potaknulo i novu zabrinutost za nuklearnu elektranu Zaporižja, oko 150 km uzvodno od hidroelektrane Kahovke na Dnjepru, u Hersonskoj oblasti, koja osigurava hlađenje njezinih reaktora.


Elektrana i brana su na području koje su ruske snage zauzele nakon invazije pokrenute krajem veljače 2022. Ukrajina je optužila Rusiju da je “digla branu u zrak” kako bi “zaustavila” njezinu ofenzivu.