Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

JOŠ O SCHENGENU

"1. siječnja je datum značajne promjene međunarodnog položaja Hrvatske"

Autor: Hina

09.12.2022. 10:00

Foto: Davor Kovačević/NLVlada RH jutros u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici odlučuje o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o o obveznom zdravstvenom osiguranju, prijedlogu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama te prijedlogu Zakona o dodatnom porezu na dobit.


Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.


“Hrvatska je dobila još jednu potporu EU-a da ćemo od 1. siječnja 2023. postati članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 milijuna ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja. Ovo je veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, Vladinog programa, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari ciljeve dublje integracije. Pelješki most, povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom, proces koji je trajao pet i pol godina i sada Schengen”, rekao je Plenković, prenosi N1.
Spomenuo je i hrvatske branitelje, rekavši da “ništa što se događalo proteklih 30 godina ne bi bilo moguće bez njih”.


Podsjetio je da Hrvatska ima 80 posto robne razmjene s članicama šengenskog prostora, a da u Hrvatsku kao autodestinaciju 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.


“Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili”, rekao je Plenković.


Plenković je spomenuo i dva tužna događaja – smrt generala Pavla Miljavca te pad MiG-a 21. Također je govorio i o posjetu SAD-u ministra financija Marka Primorca, te dodao kako je ukidanje dvostrukog oporezivanja s Amerikom “ogroman iskorak”. Premijer je podsjetio i na ukidanje viza te ulazak Hrvatske u global entry program.


“To je pokazatelj da idemo u daljnje produbljenje odnosa s Washingtonom što je itekako važno i u globalnim razmjerima i u kontekstu bilateralnih odnosa. 1. siječnja je trenutak značajne promjene međunarodnog položaja Republike Hrvatske”, zaključio je premijer.