Petak, 9. svibnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GORNJE CERANJE

Obitelj Gašpar uspješno čuva prošlost i oblikuje budućnost

25.04.2025. 08:39
Obitelj Gašpar uspješno čuva prošlost i oblikuje budućnost


Na izmaku prvih poslijeratnih godina i kraja milenija Mate Gašpar preselio se iz Benkovca, u obližnje Gornje Ceranje kod bake, gdje je 2013. godine sa suprugom Antonijom pokrenuo OPG s ovcama, kravama, kozama, patkama i prasadi. Vrijeme i prostor suštinski su im utkani u život pa je i Matina filozofija jednostavna i bezvremenska. Posao je pokrenut prije 11 godina sa svega šest ovaca koje je Mate preuzeo na brigu od svoje bake. Broj ovaca prije je bio nešto veći, ali je prirodna selekcija svela naslijeđeno stado ovaca gotovo na broj prstiju jedne ruke.


Seoske rabote


– U suštini to je bilo sve što smo imali. Nismo imali skoro ništa, prisjetila se Antonija. Kako se obitelj širila, tako je i posao rastao, pa se stado povećalo na 130 ovaca uz četiri, pet prasadi i nešto peradi. Vrijednim i posvećenim radom Mate i Antonija širili su biznis od početnog ovčarstva prema stočarstvu i peradarstvu pa je vrlo brzo došao trenutak za odluku. Mate je tako prije šest godina okrenuo novu životnu stranicu. Od susjeda su kupili još domaćeg blaga pa je stado u jednom trenutku, na primjer, brojilo više od dvjesto ovaca. Kupljeni su bili i prasci, u početku da se nađu za vlastite potrebe ili prodaju, a onda i kao dio poslovanja OPG-a.


– Od tih su prasaca i njihovih kotleta koje smo prodali čovjeku na Kornate, zamirisali svi otoci Nacionalnog parka. Kupac nam je tražio još, kao i svi njegovi prijatelji, pa smo se tad odlučili baviti uzgojem prasadi, sjetio se Mate. Danas Gašpare obilaze turisti željni uživanja u seoskom ambijentu, upijanja lokalnih senzacija i vrhunske domaće hrane.




– Otvoreni smo svima. Ljudi nam dođu, pojedu ručak, uživaju na selu i postanu dio obitelji na jedan dan, priča Antonija kako ponuda njihovog OPG-a uključuje puni doživljaj seoskog života, što znači prikupljanje bala sijena u vrijeme košnje ili čuvanje stada na ispaši. Domaći pršut, mladi kravlji i kozji sir, maslinovo ulje, vino, peka i ražanj, rakije od višnje i oraha, također su dio priče o OPG – u Mate Gašpar koji se suštinski najbolje opisuje kao seoski turizam.


Od polja do stola


Janje s ražnja topla je preporuka Gašparovih, kao i janjetina i teletina ispod peke, kruh ispod peke, patka pod pekom ili spremljena na divljač, dok je specijalitet OPG-a beskvasni kruh, odnosno tradicionalna priška koja se radi od kukuruznog i pšeničnog brašna te je autohtoni proizvod Ravnih kotara i Bukovice. Sve što ova skladna obitelj nudi je domaće i tradicionalno.


– Djeca nam pomognu, onoliko koliko mogu s obzirom na to da imaju svoje školske obaveze, treninge i da se moraju igrati i družiti s vršnjacima. Važno je zapravo da nam sinovi, odrastajući u obiteljskoj kući i na OPG-u, steknu osjećaj odgovornosti te usavrše vještine koje će im dobro doći kasnije u životu, poručuju supružnici Gašpar.


Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mate Gašpar više je od poslovnog uspjeha; ono je životna filozofija ukorijenjena u tradiciji, ponosu i ljubavi prema prirodi i naslijeđu. Svaka ovca, svaka maslina, svaki proizvod koji izađe iz njihove kuće nosi pečat obitelji i poštovanja prema zemlji. S ovim pristupom, Gašparovi ne samo da održavaju svoju tradiciju i onu kraja iz kojeg potječu, već stvaraju most između prošlosti i budućnosti. I ne smisle stati. Plan im je izgraditi dodatne prostore za sušenje sireva i kušaonu, što će posjetiteljima omogućiti još bogatiji doživljaj ovog posebnog dijela Hrvatske.