U srcu Dalmacije, gdje maslinici pričaju priče starih vremena, smjestio se OPG Mate Dušević – mjesto gdje tradicija živi u svakom maslinovom listu, a ljubav prema tom plemenitom stablu osjeti se u svakom gutljaju zlatnog, nagrađivanog ulja. Na samo nekoliko kilometara od mora, u mirnom mjestu Ljubač, složna obitelj Dušević svoje goste srdačno dočekuje u kušaonici, s mirisom svježe pečenih fritula i okusima koji tako lako vraćaju u djetinjstvo, a nedavno su u paket svoje ponude stavili i jednu zanimljiu aktivnost – branje maslina.
Dan u masliniku
– Stižu nam ljudi iz cijele Europe da bi probali brati masline s nama. Mi im u masliniku poslužimo domaći piknik s našim suhomesnatim proizvodima, a s obzirom na to da je moj brat lovac, nekad znam napraviti gulaš od divljači pa se i to jede u hladu stabala, započeo je Mate. Obiteljski je posao preuzeo sa samo 19 godina i vrlo brzo započeo pravu malu tehnološku revoluciju, jer kada spojite ljubav, znanje i tradiciju, rezultat ne može biti ništa manje nego izvanredan. Njihovo ulje, sa svakom kapljicom, priča priču o zemlji, radu i predanosti, a kušaonica je mjesto gdje ta priča oživljava i postaje dijelom svakog gosta koji zakorači preko praga.
– Sad već davne 2002. godine krenuli smo na prvo natjecanje s uvjerenjem da je naše maslinovo ulje najbolje iako smo do tad, po starinski, masline topili u moru. Te godine smo dobili rezultate da nam ulje nije jestivo. Zamislite samo taj šok! Tad sam ja odlučio da ćemo za sve što radimo i što ikad budemo stvarali konzultirati sa strukom. Već sljedeće godine promijenili smo kompletnu poslovnu filozofiju, a samo godinu nakon, 2004. godine, stigla nam je jedna od najdražih medalja, meni i najprestižnija: zlato za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, najboljeg u Dalmaciji, prisjetio se Mate. Od tad pa do danas »skupili« su čak 450 nagrada!

Domaća trpeza
Dolazak kod obitelji Dušević povratak je korijenima, trenutak kada osjetite kako se spoj prirode i ljudske ruke pretvara u nešto istinski posebno. Jer – iza svakog proizvoda, svake boce ulja, vina i svake plate s domaćim delicijama, stoji priča o predanosti i ljubavi cijele obitelji. Ono po čemu se ističu od drugih je zasigurno njihova ponuda male profesionalne »škole ulja«. Uče goste kako kušati maslinovo ulje, kako prepoznati ono dobro, koje su karakteristike ekstra djevičanskog ulja.
– Nakon toga, ako se odluče, mogu birati između naša tri menija te uz hranu probati ulja o kojima su učili. Na plati dobiju isključivo proizvode koje sami pravimo – šokol, pršut, kobasice, pancetu, masline. Serviramo ih uz četiri vrste Paškog sira. Ako se najave ranije za peku, mogu birati između morske i mesne. Uz svu tu hranu sljubljujemo naša vina, a kako bismo kvalitetno zaokružili cijelu gastro priču, na kraju poslužujemo desert koji pravi moja supruga s našim likerom, a imamo i jednu čokoladnu tortu s, pogađate, maslinovim uljem, pojašnjava Mate uz osmijeh.
Ulje Duševićevih znalci znaju prepoznati i po kvaliteti, ali po dizajnu boce. Spojili su svoje ulje s cvijetom ninske soli i dobili ulje koje, promućkano, blista od kristalića soli, a u tanjuru tek malo zasoli hranu. Tom je ulju djed dao ime po svoja dva unuka – Donatu i Mikuli.
najnovije
najčitanije
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Advent
Medulin
Stare užance, novi sjaj!
Advent
ZADAR
Nova lokacija, i čak četiri dočeka Nove godine
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!