Foto: Alenka FESTINI
Paški baškotin već više od godinu dana nosi oznake “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatski otočni proizvod”, a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu – papirnatu vrećicu. Važno je naglasiti da je riječ o čisto ekološkoj ambalaži
Paški baškotin, slatka tvrda delicija koja se od 1700. godine proizvodi u ženskom benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu, već više od godinu dana nosi oznake “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatski otočni proizvod”, a odnedavno baškotini se pakiraju u novu ambalažu – papirnatu vrećicu. Na vrećici je napisan naziv proizvoda te 1700. godina, od kada se ova delicija proizvodi u paškoj ženskoj samostanskoj zajednici.
Paške opatice posebne su upravo po tomu što su jedina samostanska zajednica u Hrvatskoj koja je za svoj jedinstveni proizvod dobila ovakva velika priznanja.
Dnevno 30 kilograma baškotina
Paški baškotin vrsta je dvopeka. To je tradicionalni proizvod, ručni rad, a radi se po izvornoj recepturi staroj preko 300 godina.
Prema arhivskim dokumentima samostana Sv. Margarite baškotin se počeo raditi u doba kad su opatice u samostanu u Pagu dobile peć u kojoj su ga mogle peći. Nakon baškotina započele su peći i kolače, koje su prodavale i tako financirale samostan, naročito nakon Drugog svjetskog rata kada je Crkvi bila oduzeta imovina.
Paške opatice kažu kako su odlučile zaštititi baškotin kako bi pomogle Hrvatskoj pri ulasku u EU, ali i zaštititi se od konkurencije koja bi pokušala raditi baškotin. Naročito od onih pekara koji su željeli komercijalizirati proizvodnju baškotina.
– Jednostavno smo htjele zaštititi naš proizvod. Ispalo je i da je naš baškotin prvi zaštićen proizvod proizveden u nekom samostanu u Lijepoj Našoj, kažu opatice, koje dnevno, radnim danom, peku oko 30 kilograma baškotina.
Delicija tražena u cijelom svijetu
Baškotin se prodaje na kilograme. U jedan kilogram stane 28 hrskavih i ukusnih baškotina. Cijena kilograma baškotina je 60 kuna, a sav novac ide za potrebe ženske samostanske zajednice u Pagu.
Još jedna zanimljivost koja prati nastajanje ovog jedinstvenog proizvoda jest ta što ga opatice peku u tišini i molitvi. Dok mijese tijesto one mole krunicu. Potom slijedi oblikovanje baškotina, pa pečenje. Nakon što se ispeku, baškotini se odvajaju te se u peći suše ili, kako kažu opatice, “baškotaju”. Ova jedinstvena delicija izuzetno je tražena, i to ne samo kod domaćih ljudi, već i daleko izvan granica Hrvatske.
Paške opatice ističu da su s novom ambalažom krenule prvenstveno zbog ljudi koji kupuju baškotine. Nije rijetkost da se baškotini kupuju kako bi se darovali prijateljima i dragim ljudima, stoga je novo pakovanje baškotina izuzetno primjereno i za takve situacije.
– U svakom slučaju naše vrećice nose deklaraciju baškotina, i što je najvažnije proizvedene su od tvrđeg papira. Riječ je o čisto ekološkoj amblaži, ističu opatice.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
ATP Madrid
Danil Medvedev poput Jannika Sinnera predao polufinalni meč u Madridu
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.
Scena
"JANICA"
Preminula Manca Košir, zauvijek će ostati upamćena po liku Janice iz kultnog filma “Breza”
Hrvatska
BALER
Nema pogleda na more, ali ovi kvadrati su najskuplji u Hrvatskoj. Prosječna cijena? 4839€
Style
OBILNI UROD
Uzgoj voća na balkonu: je li moguće? Koje biljke odabrati?
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST