Foto: Filip BRALA
Uljara u mjestu Kožinu pored Zadra u vlasništvu Josipa Pavića i ove godine usprkos sušama i relativno nepovoljnom vremenu za maslinare i masline, ponajviše zbog premalo kiše i velikih ljetnih suša, za sada ipak posluje 24 sata i “punom parom” kako nam kaže glavni strojar “Uljare Kožino” Vlado Stručić.
– Od sredine listopada od kada smo otvorili svoja vrata maslinarima i novom ovogodišnjem urodu u usporedbi s prošlom godinom, posla za sada ima podjednako i nadamo se da će tako i ostati do sredine prosinca kada polako prestaje berba i pod mlin odlaze zadnji plodovi maslina. U prosjeku u vrijeme sezone maslina sameljemo negdje 70 do 75 vagona, odnosno oko 700 tona maslina, što bi značilo prilično mnogo ulja s obzirom da na sto kilograma prosječno “ide” oko 17 litara ulja, kazao je Stručić, koji se ovim poslom bavi već šest godina.
Kaže kako je ova godina dobra i po tome što je plod iznimno zdrav. Naime, vrlo mali je broj onih maslina koje su crvljive i to upravo zbog velikih vrućina koje im nisu bile povoljne za razmnožavanje i “napadanje” ploda.
Postupak same prerade ulja traje negdje oko pola sata i pritom se samlje odnosno preradi 200 kilograma maslina koliko je potrebno za jednu “turu”. Cijena prerade je 1 kunu i 30 lipa po kilogramu, a oni koji imaju državni poticaj za to dobivaju povrat.
– Masline se najprije “dobro” operu u vodi, pa ih se samelje u mlinu, nakon čega slijedi priprema te dobivene “smjese” koja traje otprilike petnaestak minuta. Poslije pripreme smjesa prolazi kroz centrifugu koja izdvaja ulje i kominu (otpad) poslije čega se ulje dalje dodatno filtrira u separatoru.
Vlasnici ulja sami donose svoje posude i pretaču ulje, a oni koji to žele mogu dobrovoljno “uliti” i nešto ulja u posudu koja slovi “za crkvu” a koja služi posebno za to svrhu, kazao je Stručić.
Iako u okrugu grada Zadra ima desetak uljara, zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i ljubavi velikog broja mještana grada Zadra i okolnih mjesta i prema stablu masline i prema njegovom plodu, odnosno maslinovom ulju, svako pa i ono najmanje naselje ima svoje masline i maslinare. Najveći broj “posjetioca” uljare u Kožinu dolazi iz Petrčana, Dikla, Vrsi, Nina, Zatona, Bibinja i ostalih okolnih mjesta, s obližnjih otoka, i to ponajviše sa Paga i sa Ugljana.
Da je maslina i njezino ulje neprocjenjivo i da mu se vrijednost nerijetko uspoređuje sa “zlatom” govori i činjenica koliko je maslinovo ulje ustvari poznato i cijenjeno i od strane turista odnosno stranaca ali i domaćih gostiju koji ga naprosto obožavaju i stalno iznova kupuju, posebno ljeti.
– U našim dalmatinskim krajevima su svi zaljubljenici u maslinovo ulje, upravo zato i ima toliko mnogo maslinara na ovom području. Od svih mjesta koja se nalaze u neposrednoj blizini uljare Kožino, rekao bih da su ipak Kožino i Petrčane mjesta sa najvećim brojem stabala maslina, kaže Stručić.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
BRUXELLES
Plenković o proračunu EU-a: “Radi se u budućnosti same Unije”
Zadar
DVIJE OBLJETNICE
ZJZ Zadar proslavio 80 godina djelovanja i 40 godina samostalnosti
Zadar
OLI WALKER
Svjetski putnik Oli Walker u pratnji psa Carlitosa stigao u Zadar: ‘Hrabar je to potez pojedinca’
Crna Kronika
VIKEND U PROMETU
Na čvoru Posedarje stranac vozio u zabranjenom smjeru, kažnjen je
Hrvatska
u posjetu petrinji
Bačić: Nema razloga razmišljati o novim izborima
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Moda
analiza subotnjeg đira