Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Koje konzervirane rajčice odabrati? Vodič za svaku vrstu i njihovu najbolju upotrebu u kuhinji

Gastro

Odabir koji zbunjuje mnoge

Koje konzervirane rajčice odabrati? Vodič za svaku vrstu i njihovu najbolju upotrebu u kuhinji

Čime obradovati najmilije ovih blagdana? Imamo jednu slasnu ideju: Pijat po guštu!

Gastro

Pravi blagdanski luksuz

Čime obradovati najmilije ovih blagdana? Imamo jednu slasnu ideju: Pijat po guštu!

Blagdansko doba je mnogima omiljeno u godini, i to s dobrim razlogom! Osim što se tijekom tog magičnog razdoblja u zraku osjeti posebna vrsta topline, radosti i zajedništva koja nas okuplja oko stola, a domovi mirišu neodoljivo, darivanje zauzima važno mjesto. Kada dođe trenutak darivanja, svi tražimo idealni poklon. Osmjeh na licima naših najmilijih dok otvaraju darove nešto je neprocjenjivo, a ako u svom krugu ljudi imate osobu koja je utjelovljenje izreke da “ljubav ide kroz želudac” ili pak želite jednostavno, ali upečatljivo rješenje za odlazak u goste, imamo posebno slasnu ideju – Pijat po guštu!   Najbolji poklon ovih blagdana Pijat po […]

Uživo

Čime obradovati najmilije ovih blagdana? Imamo jednu slasnu ideju: Pijat po guštu!

Stvarno biste trebali uzeti pauzu za ručak, evo zašto

Gastro

NIZ KORISTI

Stvarno biste trebali uzeti pauzu za ručak, evo zašto

Koliko često zaista odvojite vrijeme za ručak, bez tipkovnice, mobitela i poruka? Ako ste kao većina zaposlenih, vjerojatno rijetko. U brzom, digitalnom radnom ritmu ručak se često pretvara u nešto što „odradimo usput“, no upravo ta navika može imati posljedice na probavu, energiju, produktivnost i mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da svjesno uzeta pauza usred radnog […]

Uživo

Stvarno biste trebali uzeti pauzu za ručak, evo zašto

Ova maska jesenski je eliksir za umornu kožu

Gastro

regeneriranje kože

Ova maska jesenski je eliksir za umornu kožu

Jesen je vrijeme kada bundeva preuzima glavnu ulogu, od tanjura do šalice omiljenog latte napitka. No, osim što donosi okus i miris topline, bundeva ima još jednu supermoć: idealna je za njegu kože. Ako je vaša koža u posljednje vrijeme umorna, dehidrirana i bez sjaja, maska od bundeve mogla bi biti upravo ono što joj […]

Uživo

Ova maska jesenski je eliksir za umornu kožu

Ova metoda izvlači maksimum iz sezonskog povrća

Gastro

savršena juha

Ova metoda izvlači maksimum iz sezonskog povrća

Jesen je pravo vrijeme za juhu, mirisnu, bogatu i punu sezonskog povrća. No ako vam se ne da satima stajati kraj štednjaka, postoji način da skratite postupak, a da okus postane još dublji. Riječ je o pečenim juhama s lima (tzv. sheet pan soups),  jednostavnim jelima koja nastaju pečenjem svih sastojaka u pećnici prije nego što se pretvore u kremastu juhu. Što su pečene juhe s lima? Umjesto da sve kuhate u loncu, sastojke narežete, začinite, prelijete maslinovim uljem i rasporedite po limu za pečenje. Nakon 30 do 60 minuta u pećnici, sve se jednostavno prebaci u blender, i tome se jednostavno doda temeljac. Rezultat […]

Uživo

Ova metoda izvlači maksimum iz sezonskog povrća

Složenac od batata jelo je koje će oduševiti svako nepce

Gastro

egzotična varijanta

Složenac od batata jelo je koje će oduševiti svako nepce

Ova tropska verzija tradicionalnog američkog sweet potato casserolea spaja kremasti batat s hrskavim kokosom i orašastim preljevom. Rezultat je bogato, aromatično jelo koje se savršeno uklapa u blagdanske menije, no jednako dobro funkcionira i kao desert ili prilog tijekom cijele godine. Vrijeme pripreme: 15 min Ukupno vrijeme: 1 h 20 min Količina: za 8 porcija Sastojci 1,4 kg batata, oguljenog i […]

Uživo

Složenac od batata jelo je koje će oduševiti svako nepce

Jesenska slastica koju svi obožavaju

Gastro

Samo 60 kalorija

Jesenska slastica koju svi obožavaju

Miris cimeta u zraku, kraći dani i topla šalica kave: jesen je stvorena za male užitke. Ako obožavate cimet rolice, ali želite nešto laganiju varijantu, ovi muffini su savršen izbor. Mekani, mirisni i punog okusa, a bez dizanja tijesta i čekanja da naraste, ovi muffini donose svu toplinu i aromu klasičnih rolica, ali u znatno jednostavnijem i zdravijem obliku. Svaki muffinić ima tek 60 kalorija, pa si ih možete priuštiti bez grižnje savjesti. Još kad ih zaokruži lagana kremasta glazura od krem sira, užitak je potpun. Sastojci (za 12 muffina) Za tijesto 2 jaja 70 g stevije 80 g punomasnog jogurta 60 ml nezaslađenog bademovog […]

Uživo

Jesenska slastica koju svi obožavaju

Iznenađujuće prednosti čaja od cimeta

Gastro

bogata svojstva

Iznenađujuće prednosti čaja od cimeta

Čaj od cimeta drži veoma visoko mjesto u svijetu vrućih napitaka po brojnim zdravstvenim prednostima. Određeni izvori tvrde da može pomoći u snižavanju šećera u krvi i potaknuti gubitak kilograma. U nastavku pišemo o nekima od prednosti ovog čaja, kako ga pripremiti, ali i na što pripaziti! Bogat antioksidansima Cimet je prepun antioksidansa, dok određene studije također sugeriraju da podržava zdravlje srca tako da pomaže u opuštanju krvnih žila, smanjenju krvnog tlaka, povećanju dobrog kolesterola te poboljšanju cirkulacije. Naravno, sam cimet neće izliječiti bolesti srca, ali u kombinaciji sa zdravom prehranom može imati pozitivne učinke na organizam, piše Greatist. Dobar […]

Uživo

Iznenađujuće prednosti čaja od cimeta

Imamo liker koji je savršen za jesenske vikende

Gastro

donosimo recept

Imamo liker koji je savršen za jesenske vikende

TEŽINA: jednostavno VRIJEME: 60 min pripreme, 10 min kuhanja SASTOJCI ZA LITRU I POL: 1 kg šipka (oko 690 g očišćenog) 500 ml etilnog alkohola 96% (prehrambeni) 500 g šećera 800 g vode PRIPREMA: Šipak očistiti i ukloniti sve bijele kožice kako liker ne bi bio gorak. Staviti šipak u veliku staklenku, preliti alkoholom i hermetički zatvoriti. Pustiti da stoji 12 dana u zamračenom prostoru. Svaki dan protresti. Nakon 12 dana procijediti kroz gazu. U posudi zagrijati 800 g vode i u njoj otopiti 500 g šećera. Sirup ne smije zakuhati. Kada se sirup ohladi, ulijte u njega macerirani alkohol. Dobro promiješati […]

Uživo

Imamo liker koji je savršen za jesenske vikende

Trik koji će zauvijek promijeniti način na koji radite kajganu

Gastro

brzo i jednostavno

Trik koji će zauvijek promijeniti način na koji radite kajganu

Kajgana bi, barem u teoriji, trebala biti jedno od najjednostavnijih jela za pripremu. Razbijete nekoliko jaja, razmutite ih vilicom i bacite na tavu. U praksi, međutim,savršena, mekana i kremasta kajgana često ostane samo pusta želja. Koliko god pokušavali kuhati polako i na laganoj vatri, jaja na kraju ispadnu suha i žilava umjesto prozračna i podatna. Zato je ovaj jednostavni, ali genijalni trik s interneta postao pravi hit među kuharima. Njegov autor je poznati kulinarski stručnjak i pisac kuharica J. Kenji López-Alt, koji tvrdi da ključ savršene kajgane leži u škrobu. Tajna je u malo škroba Škrob se obično koristi kao zgušnjivač za […]

Uživo

Trik koji će zauvijek promijeniti način na koji radite kajganu

Najzdravije vrijeme za večeru ranije je nego što mislite

Gastro

Stručnjaci se slažu

Najzdravije vrijeme za večeru ranije je nego što mislite

U užurbanom svakodnevnom ritmu, vrijeme večere često se pomiče ovisno o obavezama. No, istraživanja i savjeti nutricionista sve više potvrđuju da vrijeme konzumacije večere ima važnu ulogu u probavi, kvaliteti sna i općem metabolizmu, možda čak i veću nego što se misli. Najbolje vrijeme za večeru Prema stručnim smjernicama, idealno je večerati između 17 i 19 sati. Ako to nije izvedivo zbog rasporeda, preporučuje se posljednji obrok pojesti najmanje tri sata prije spavanja. Taj vremenski razmak omogućuje probavnom sustavu da preradi hranu prije no što tijelo uđe u fazu odmora, čime se smanjuje rizik od žgaravice i nelagode. Vrijeme večere također treba prilagoditi vrsti […]

Uživo

Najzdravije vrijeme za večeru ranije je nego što mislite