Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Što činiti

6 trikova za pranje sportske odjeće, vrijede malo drugačija pravila

Autor: Šarlota Brnčić

18.03.2023. 08:29
6 trikova za pranje sportske odjeće, vrijede malo drugačija pravila

Foto: Pixabay

Obraćajući pažnju na nekoliko stvari možemo joj podariti dugotrajnost



Kada se vratite iz teretane ili vježbanja u parku, uobičajena je navika skupljati trenirke, čarape i ručnike u košaru za prljavo rublje, čekajući sljedeće pranje u perilici rublja, no ništa nije gore od toga.


Sportska odjeća sastoji se od tkanina koje se razlikuju od onih koje se koriste za normalnu odjeću: to su tkanine sastavljene (djelomično, ako ne i u potpunosti) od sintetičkih elastičnih vlakana – onih koja dopuštaju odjeći otpornost na napetost uzrokovanu pokretnim mišićima.


Za to im je potrebna posebna pažnja i njega. Pogledajmo što raditi, a što ne raditi s našom sportskom odjećom:


1. Ostavite da se provjetri




Ostavljanje odjevnog predmeta na zraku nekoliko sati omogućuje da se znoj osuši i eliminiraju (barem djelomično) neugodni mirisi. To će omogućuje učinkovitije pranje.


Pazite, međutim, da ga ne izlažete izravnom sunčevom svjetlu koje bi moglo uzrokovati mrlje ili promijeniti boju tkanine.


2. Pročitajte etiketu


Etiketa sadrži sve informacije za sigurno pranje koje ne oštećuje našu sportsku odjeću.


Možemo saznati, na primjer, može li se neki odjevni predmet prati u perilici rublja ili je, naprotiv, poželjno prati ga samo ručno.


3. Pazite na temperature


Odlučite li trenirku prati u perilici rublja, ne zaboravite odabrati program za osjetljivo rublje i održavati nisku temperaturu (ne više od 30°C): to će jamčiti dug život vašoj sportskoj odjeći.


4. Operite odjeću naopako


Da spriječite da se otisci i boje vaših odjevnih predmeta unište, ne zaboravite ih staviti naopako u bubanj perilice.


Dovoljno je malo pažnje da ne uništite vaš omiljeni print!


5. Ne zaboravite zatvoriti patentne zatvarače (ali ne i gumbe)


Prisutni prije svega na sportskim trenirkama, patentni zatvarači uvijek trebaju biti zatvoreni prije pranja u perilici rublja, kako “zubi” ne bi zapeli za druge tkanine i na kraju ih oštetili.


Iz istog razloga predlažemo i zatvaranje čičak traka: čičak se može uhvatiti za niti tkanine, povući ih i uzrokovati neugledne “strije”, dok kukice mogu uhvatiti komad tkanine i napraviti pravu rupu.


Umjesto toga, prije pranja nikada nemojte zatvarati gumbe, ni one klasične ni one na pritisak.


Pomicanje rublja tijekom pranja završilo bi pretjerano rastezanjem zakopčane tkanine, uz opasnost da bi gumbi “skočili”.


6. Ne omekšivaču


Omekšivač se ne preporučuje za pranje sportske odjeće i to iz dva razloga.


S jedne strane, to bi moglo ugroziti elastičnost vlakana tkanine, temeljno svojstvo za bavljenje sportom u punoj udobnosti.


S druge strane, korištenje omekšivača ne jamči savršeno ispiranje tkanina, stvarajući vrlo tanku barijeru koja će pri daljnjem korištenju odjeće spriječiti lako uklanjanje znoja i neugodnih mirisa.