Dodao je da ugostiteljstvo nije ekstra profitabilan posao te da je u današnjim okolnostima vrlo riskantno. Ustvrdio je kako sve analize pokazuju da marža ugostiteljima pada zbog čega ne mogu ulagati u rast. Vjeruje kako 2026. godine neće biti poskupljenja.




Kratohvil je poručio da se svi zalažu za održivi turizam u Hrvatskoj, no da bi to ostvarili poslovanje svima mora biti održivo.


Ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende, izjavio je kako je omjer cijene i kvalitete ključan, a ne isključivo cijena.


Bude li se o tome bude vodilo računa nećemo imati problema jer su gosti spremni platiti kvalitetu neovisno o tome koliko košta, rekao je.


Govoreći o novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK- a Hrvoje Margan je istaknuo kako ugostitelji žele da im taj zakon donese rasterećenje, bez novih ograničenja.


Zatražio je da pravilnici o minimalnim tehničkim uvjetima budu transparentniji i jednostavniji. Dodao je da je preduvjet poslovanja i cjelogodišnja povezanost, posebno kroz aviolinije.


“Naša najveća želja je da imamo dugoročnu poreznu politiku. Apeliram na Državni inspektorat za stroži nadzor nelojalne konkurencije. To su udruge i domaćinstva koje rade u sivoj i crnoj zoni, pa pozivam Državni inspektorat da nas zaštiti”, poručio je Margan.


Neke od tema Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a su konkurentnost hrvatskog turističkog sektora s naglaskom na ugostiteljstvo i cijene​, a razgovarat​ će i o zakonodavstvu, s naglaskom na novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, svakodnevno poslovanje i inspekcijske kontrole.