Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

REPORTAŽA

FOTO Janjetina je u Benkovcu dobila konkurenciju, gužva za inćune

Autor: Doris Babić

10.11.2025. 14:36
FOTO Janjetina je u Benkovcu dobila konkurenciju, gužva za inćune

Foto: MATE KOMINA



Nekad stočni sajam, a danas sajam svega i svačega, od jesenskih plodova, preko suhomesnatog, do kazeta i majica s porukom, Benkovac je i ovog 10. postao središte ponajprije zabave i susreta, pa tek onda kupnje, a i to uglavnom za one malo dubljeg džepa.




Ipak, nema čega nema, gušt je makar prođirati i uživati u mirisima, bojama, žamoru… Dolaze proizvođači iz cijele Lijepe Naše, a ni kupcima nije teško malo dalje potegnuti, barem da omaste brk pečenim. No, Benkovački sajam puno je više nego što većina misli, nije jedina parola “poist, popit, našalit se”, svaki je štand slavlje vrijednih ruku, bilo da je riječ o voću i povrću, a posebno imajući na umu sve izazove današnje poljoprivrede, ili pak da je riječ o unikatnim rukotvorinama i sl.


Nekad bolje,
nekad gore


Mara Tadić, 70-godišnja gospođa vedrog duha, iz Kamešnice, mjesta udaljenog 20-ak kilometara od Sinja, dolazi u Benkovac svaki mjesec. Prodaje češnjak, šepuriku koju je sama brala po brdu i domaći sir, interesa uglavnom ne manjka.


– Prodaja ide onako, pomalo, nit je puno, nit je malo. Nekad bolje, nekad gore, mi stari trpimo i malo i puno, govori Tadić čiji kolut sira, težak oko kilogram i 80, stoji 40 eura.




A sir je zaštitni znak i Ivice Hlebića iz Miholeca kod Križevaca koji nudi sve vrste sireva; dimljeni, bijeli, sa začinima, škripavac…


– Sve kaj se da napravit, mi imamo! Radim ovo s ljubavlju, od 100 ljudi kupi 96, tih četvero ode još malo pogledat pa se vrate. Lako je prodat kad prodaješ svoj proizvod koji je dobar, kvalitetan, kud god pojdeš, domaći ćeš proizvod prodat, kazuje Hlebić nudeći kockice sira prolaznicima za degustaciju.




No, znamo svi, nije red staviti sir na stol bez pršuta, a znamo i odakle dolazi najbolji. Pršutana Perajica iz Drniša nudi pršut, pancetu, suha rebra, kosti, oglavine, budžolu, pečenicu…


– Mi iz Drniša se trudimo, a i bura itekako pomaže, naš je prostor najbolji za sušit pršut, govori 24-godišnji Mateo Perajica koji se s ljubavlju uključio u obiteljski posao.


Oko pršuta je uvijek gužva, no ogromna je pomama bila i za inćunima te srdelama, ljudi su stajali u redu da kušaju ribicu na kruhu, zalivenu finim maslinovim uljem.


– Nudimo filete od inćuna, marinirane inćune, domaće likere na bazi loze, pa maslinovo ulje s Brača, od oblice, očišćene srdele, srdele u salamuri bez glave, govori Sveto Gudelj, rodom iz Imotskog koji živi u Podstrani, dok kupci/degustatori zadovoljno komentiraju mediteranske zalogaje.


Foto


Benkovački sajam


avatar

Snimio: Mate Komina


10.11.2025. 14:36



































Galerija

Foto: Mate Komina


Ekološka proizvodnja


Interes je bio velik i za kraljicu jeseni, neretvansku mandarinu. Marko Francuzović iz Rogotina, mjesta kod Ploča, prodavao je mandarine, limun, naranču, jabuku, šipak, suhe smokve i mendule.


– Pet kila mandarina je osam eura, limun tri eura kila. Kupuje se, kaže Francuzović, a cijene su i kod ostalih prodavača agruma bile iste.


Nadalje, zanimljiv naziv OPG-a “Uberi-pojedi” simbolično pokazuje način rada obitelji Marunić iz Bjeline, u sastavu Grada Benkovca. Naime, nude ekološko povrće koje nije tretirano te je stoga spremno za konzumaciju.


– Imamo luk, papriku, kupus, blitvu, raštiku, kelj… Ništa nije prskano – strogo ekološki. Nametnika baš i nema iskreno, a i nešto strada, nešto preživi. Ono što preživi vrhunske je kvatitete, kazuje Marija Marunić.


Vrhunske je kvalitete i janjetina, kažu nam posjetitelji između zalogaja, vrijedi 45 eura po kilogramu, dok Stipe iz Sinja iskusno komada.


– Benkovac živi za to, za janjetinu, čini mi se, dodaje Stipe.


Na janjetinu je došao i Ivan Bobinac iz Ražnja, kraj Rogoznice, dolazi skoro redovito, kupuje voća i povrća, supruga kupi odjeće, zadovoljan je, kaže, što sve mogu pronaći na jednom mjestu.


Tko se sjeća kazeta?


Svakako, može se pronaći i zanimljivih, unikatnih pletenina, ali i odjeća te rekviziti za Thompsonov koncert.


Roža Kamber iz Rodaljica, zaštitno lice sajma, isplela je jastučiće, čarape i torbice s hrvatskom šahovnicom, ponudila je i češnjak i grah, kantarionovo ulje i ulje od smilja.


– Kupi tko ima, tko nema, nema, dodaje 84-godišnja gospođa Kamber.


A s jednog štanda dopiru stihovi Mate Bulića “Tiho, tiho teče Neretva”, štanda s kazetama, CD-ovima, gramofonskim pločama i domoljubnim motivima.


– Gazdarica je sve ovo ručno izradila, a kazete, CD-ove i ploče je skupljala godinama. Ljudi su baš oduševljeni, iznenade se čega sve ima. No, nažalost, ljudi danas slabo koriste kazete, samo moj tata čuva tu tradiciju, govori Anja.


Kazete s klapskom glazbom, hitovima npr. Bepa Matešića i sličnih izvođača stoje po euro i 30, dok su ploče skuplje, primjerice Thompson stoji 45 eura.


Thompsona će mnogi uskoro i u Zadru slušati uživo, a prigodne majice mogli su kupiti kod ekipe iz Splita. No, napominju, ne prodaju to radi koncerata, već zbog sjećanja.


– Imamo majice, zastave, kišobrane… Majice s natpisima “Rasti da je braniš kad ti stari ode”, “Ako ne znaš šta je bilo”… Lako je nama za koncerte, imamo mi lipe majice za Vukovar, treba se sjećati žrtve ’91., govori Renato Baždarić iz Splita, a Velikobora Divkovića pitali smo što misli o potencijalnoj zabrani pozdrava.


– Ti što kažu da im smeta pozdrav “Za dom spremni” neka idu ća, odakle su došli. Kome smeta, neka ide, ovo je naša kuća, naša država. Kome smeta – produži ili začepi lipo uši ako ti smeta, poručuje Divković.


Festival jabuka i jesenskih plodova


U okviru Benkovačkog sajma održan je i četvrti Festival jabuka i jesenskih plodova u organizaciji Grada Benkovca, Razvojne agencije Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari i Komunalnog poduzeća Benković, sve s ciljem da se ljude educira i potakne na konzumaciju lokalnog i sezonskog voća i povrća.


Marija Bešlić, koja je sudjelovala u organizaciji, održala je i degustaciju jabuka, a posjetitelji su bademima ocjenjivali najbolje.


– Imamo osam sorti jabuka, ljudi su zadovoljni, kušaju, neki imaju svoje favorite, neki žele istražiti. Osim toga, imamo zanimljiv kviz kako bi naučili što više. Iako je cijena pristupačna i iako su jabuke dostupne, nemamo naviku dovoljno ih jesti, a jako je zdrava, podsjeća Bešlić.


No, proizvođači jabuka susreću se s izazovima, prije svega s navodnjavanjem, a kasnije nažalost i prodajom. Dubravka Radaš prodavala je Pink lady iz Baštice OPG-a Dario Buljat i kazala je kako nije lako danas proizvoditi, a ni prodavati.


– Osam kilograma jabuke je 12 eura, na kašetu. Uvijek kažem da je najvažnije da ljudi probaju, onda će sigurno i kupiti, ističe Radaš.


Posjetitelji su imali priliku probati i egzotične začine, a Alessia Cortesi nas je mirisima i okusima odvela na svojevrsno putovanje svijetom.


– Većina ovih začina ne raste u Hrvatskoj, nabavljamo iz vani, imamo hub u Francuskoj. Glavni nam je posao opskrba jahti i megajahti tijekom sezone. Zimi nema posla, smislila sam stoga ove fine male bočice, cijela Hrvatska naručuje preko naše mrežne stranice. Imamo vodouvan, sve je prirodno, vodouvan se koristi za juhe, imamo i divlji papar iz Madagaskara, zatim slatke mješavine, primjerice za Božić… Spojili smo začine sa sirom, s domaćim proizvodima, ljudi su oduševljeni, osjete domaći štih, kazuje Cortessi koja je prije tri godine pokrenula “Premium začine”.