Lika je opet postala centar svijeta, i to zahvaljujući bogatstvu autohtonih okusa, proizvodima i vrijednih ruku i plodnih polja, kao i raznim kreativcima koje povezuje isti cilj – čuvanje tradicije i prezentacija svog ličkog blaga, točnije cijele Lijepe Naše jer je poznata trodnevna manifestacija “Jesen u Lici” odavno prešla lokalne okvire.
Mjesto je to dakle susreta tradicije, kulture i zabave, s preko 300 izlagača, a u program su utkani i razni kako edukativni, tako i zabavni događaji, a sve začinjeno nastupima brojnih KUD-ova, čuvara baštine.
Prvi dan je već pokazao svu raskoš i ogromnu posjećenost, buri i niskim temperaturama unatoč, a osim punih mirisnih štandova, izlagači su ponudili i tople priče i široki osmijeh, sretni što imaju priliku podijeliti svoje znanje i svoju maštovitost.
Izazovna vremena
A došli su iz raznih krajeva, Gospić je postao “Hrvatska u malom”, Slavonci su nudili suhomesnate proizvode i med, Dalmatinci ulje i prisnac, a domaćini sir. Sve to unatoč teškim i izazovnim vremenima za poljoprivredu i stočarstvo.
Obitelj Lenić putovala je šest sati iz Bošnjaka pored Županje, donoseći kulen, kulenovu seku, nogice, rebra, budžolu, kobasice, pečenicu, čvarke, mast…
– Kila kulena je 40 eura, ne žale se ljudi, sve je danas skupo. Ali i nama rastu troškovi proizvodnje, pogotovo sad nismo smjeli klati svoje svinje, nego smo zbog svinjske kuge dovozili iz druge županije. Svejedno, kvaliteta nije opala, kaže Danica Lenić.
Branka Škoflek iz Baranje redovno dolazi na sajam u Gospić, sve joj se jako sviđa, a domaćini su, kaže, jako simpatični, a Dalmatinci, dodaje kroz smijeh, imaju dobru kupovnu moć.
– Nudimo papriku, slatku i ljutu, to nam je prioritet. Imamo domaće pekmeze i svoju rakiju. Cijene su pristupačne, rakije su po 15 eura za pola litre, sve je rađeno na tradicionalan način. I papriku proizvodimo klasično, mora se obrati, posušiti, samljeti, nije to baš jednostavno, a 100 grama paprike je tri i pol eura, govori Škoflek iz Baranjske kuće, nudeći rakiju za degustaciju.
Premda je rano, nije red odbiti, a nismo mogli odbiti ni vino od višnje, zanimljivi proizvod Marija Bošnjaka iz Našica. Radi se slično kao i vino od grožđa, no kad se fermentira, onda slijedi analiza svakih 15 dana jer je jako osjetljivo.
– Beremo višnje u šestom mjesecu, a vino prodajemo tek u prosincu, kad sve to prođe. Dugotrajan je to proces, ali jako nam se sviđa. Sve je počelo igrom slučaja. Imamo svoje nasade, ali trgovci su nudili niske cijene, pa smo probali napraviti svoj proizvod. Prvo smo pokušali s pjenušcem, s tim nismo bili u potpunosti zadovoljni, ali zato je vino izvrsno, kazuje Bošnjak, jedini u Slavoniji koji proizvodi ovakvo vino, a u cijeloj Hrvatskoj tek ih je četvero.
Vino od višnje
Sve rade sami, na tradicionalan način, a mi nismo propustili provjeriti kakvo je za bevandu ili gemišt.
– A pa ne bih to preporučio, to je desertno vino, najbolje ga je konzumirati nakon teškog jela, roštilja, mesne plate…, odgovara Bošnjak koji je u Lici prvi put.
Kušali smo vino i dajemo čistu peticu, zaista poseban slatko-kiseli okus, no to je desertno vino, dovoljna je čaša, bar smo tako mislili.
– Ma je, popili prijatelj i ja četiri butelje. Dobro, proradila je nakon tolike količine malo kiselina, ali može se popiti više, ne brini, dodaje jedan od kupaca, oduševljen ovim posebnim proizvodom.
A kad smo već kod zlatne kapljice posebne arome, valja spomenuti i Darka Matučeca iz Varaždina i njegovo vino od kupina.
– Uz sve vitamine i minerale, jako je dobro i za željezo, odnosno anemiju. Popije se dec dnevno prije obroka i onda će se željezo dignuti s četiri na 16, kao mojoj supruzi, objašnjava Matučec prirodni lijek.
Otkrili smo i recept uspjeha, a to je spajanje raznih djelatnosti, pravi primjer je Braniteljska socijalno-radna zadruga Okus mora i miris zemlje u kojoj se udružilo sedam branitelja i poljoprivrednika.
– Jedan zadrugar proizvodi maslinovo ulje u Milni na Braču, u Kaštelima prerađujemo slane inćune i srdele, sušimo smokve, u Kijevu Zvonko proizvodi med, u Stankovcima čovjek proizvodi grah, imamo suhe šljive, spojili smo ličko i dalmatinsko… Pokrenuli smo zadrugu prije pet, šest godina, prije je svatko imao svoj OPG, kad smo se udružili, krenulo nam je dobro. Kad je svatko za sebe, to je borba, govori Siniša Marinović, upravitelj Zadruge, u društvu svog sina zaduženog za branje smokava.
Mlade snage
Mlade snage susrećemo i na štandu OPG-a Mate Gašpar iz Gornjih Ceranja, Mate i Joso došli su s blagom zadarskog zaleđa.
– Prisnac se pravi od mladog kravljeg sira, jaja, vrhnja, kukuruzovog brašna i beskvasnog tjesta. Ličani su dali jako dobre ocjene!, govori Mate Gašpar.
S obzirom na to da je, uz svu ljepotu, Lika pokazala i zube hladnoće, prilična je gužva bila na štandovima s medom, a Toni Guberec, vlasnik, direktor i radnik OPG-a, prezentirao je med u tekućem i kristaliziranom obliku.
– Iz Slavonskog Broda smo, imamo 200 košnica, tradicija pčelarstva u obitelji traje preko 100 godina. Ja sam učio uz oca otkad sam bio malo dijete, a za razliku od drugih pčelara, mi med donosimo onakav kakav jest. Sve medove koji su u tekućem obliku možete vidjeti i u kristaliziranom obliku, to je prirodno stanje. Danas je tržište puno patvorina, donošenjem kristaliziranom meda dokazujemo kupcima da kupuju ono pravo, tumači Guberec i napominje da je to osobina koja se ne može patvoriti.
Nikolina Perša, 32-godišnjakinja, iz Mušaluka, mjesta između Gospića i Perušića, med je iskoristila za zdrave poslastice.
– Obiteljski se bavimo pčelarstvom već 15 godina, a ja sam med odlučila iskoristiti za inovativnije proizvode. Radim granole, snack pločice i kremasti med. U vrijeme korone nisam mogla naći posao, vratila sam se kući u Liku, a ovo sam dugo radila za sebe jer nigdje nisam mogla kupiti nešto tako kvalitetno, sad sam to pretvorila u posao, priča Perša i ističe kako su proizvodi odlični jer je sve ručno rađeno, od domaćih sastojaka.
Strpljen – spašen
Isti princip rada je i kod sirane Vedrine, gdje je bila prilična gužva, odavno su poznati po dobrim proizvodima, a nedavno su bili i na televiziji što ih je dodatno proslavilo.
– Mi smo mala sirana sa svojom farmom muznih krava, prerađujemo isključivo svoje mlijeko, imamo 50 malih jersey kravica koje daju jako masno i kvalitetno mlijeko koje prerađujemo u tradicionalne sireve. Nudimo lički škripavac, ličku basu, ali i seljački sir, običan, dimljeni i sa začinima. Imamo i voćne jogurte, to je logičan slijed kad imate masno mlijeko, kazuje Dominik Zeko.
Brojni posjetitelji bili su oduševljeni ponudom, neki već godinama imaju prvi vikend u listopadu rezerviran za Liku, dok su neki došli prvi, ali sigurno ne zadnji put. Za one željne druženja, zabave, mirisa i okusa domaćeg, ovog vikenda zasigurno svi putevi vode u Gospić.
Svečano otvorenje
Ovogodišnju, 27. po redu “Jesen u Lici” organizirala je Ličko-senjska županija, zajedno s Ličkom razvojnom agencijom LIRA i Obrtničkom komorom Ličko-senjske županije, uz visoko pokroviteljstvo Vlade RH i Hrvatskog sabora, a uz domaćinstvo Grada Gospića i Turističke zajednice grada Gospića, partneri su Zadarska i Virovitičko-podravska županija.
Na ovom velikom događaju bili su i visoki uzvanici; ministar turizma i sporta Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede,šumarstva i ribarstva Ivan Matijević, savjetnica u Ministarstvu financija Zrinka Plenković, biskup gospićko-senjski Marko Medo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratofil, župan Zadarske županije Josip Bilaver, zamjenicu županice Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić te brojni drugi.
Župan ličko-senjski Ernest Petry nije krio zadovoljstvo zbog nazočnosti otvorenju izložbe brojnih državnih tajnika i ministra turizma i sporta Tončija Glavine, kao i predstavnicima svih gradova i općina s ovih prostora.
– Ovdašnja nepokolebljiva hrabrost i ljubav prema Domovini učinila nas je ponosnima, zemljom sokolova koji s nebeskih visina čuvaju ovaj kraj. I ove godine se Jesen u Lici održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, na čemu im se iskreno zahvaljujem, kazao je župan Ernest Petry zahvalivši i premijeru Andreju Plenkoviću što je puno puta podržao projekte za razvoj kontinentalnog, primorskog i otočnog dijela ove županije.
I gospićki gradonačelnik Darko Milinović istaknuo je napredak Gospića, kao i velike iskorake u turizmu, a ministar turizma i sporta Tonči Glavina zahvalio se organizatorima izložbe što su 27. put održali jednu izvrsnu ideju koja promovira mnoge vrijedne sadržaje i običaje koje svakako vrijedi održavati i isticati.
– Lijepo je biti danas ovdje s vama i vidjeti koliko mnogo ima ljudi koji nastoje održati našu prebogatu tradiciju koja mnogo znači za naš turizam. Turizam je naša tradicija, kultura i bogatstvo koja nas čini toliko posebnima. Vi ovdje u Lici to izvrsno radite i nema sumnje da ste u tome itekako uspjeli. Tome svjedoče i brojke jer ste uspjeli učiniti porast u odnosu na prošlu godinu, dok je istovremeno znatno bogatija ovdašnja turistička ponuda, kao i smještajni kapaciteti. Sve nam ovo govori da Hrvatsku možemo učiniti kao jednu cjelogodišnju turističku destinaciju. Pri tom je svakako vrlo važan naš kontinentalni turizam koji doista ima što ponuditi, naglasio je ministar Tonči Glavina.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!