Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

OKUS TRADICIJE

[FOTO] Poznata sukošanska manifestacija privukla ogroman broj posjetitelja

02.09.2025. 14:33
[FOTO] Poznata sukošanska manifestacija privukla ogroman broj posjetitelja

Foto: Andrej Brašnjić

Mirisi mora, ribe i domaćeg maslinovog ulja ispunili su ulice Sukošana, dok su se ovdašnji mještani i njihovi mnogobrojni gosti natjecali u pripremi jela koje je stoljećima hranilo obalu – brudeta. Ovogodišnja, 15. sukošanska Brudetijada, u organizaciji TZO-a Sukošan, na kojoj je sudjelovalo čak 15 ekipa, bila je pravo slavlje autohtonih okusa, druženja, ali i tradicije, a sve to začinjeno klapskom pjesmom i radošću druženja.


Emocija – začin


Direktorica TZO-a Sukošan, Dobrila Dević kazala je kako su pripreme trajale cijelo ljeto te da ih iznimno veseli broj prijavljenih ekipa, kao i odaziv posjetitelja.


– Mahom su to naši Sukošanci, a imamo i dvije ekipe iz Kali, u jednoj su samo Kaljani, u drugoj su Kaljani i Sukošanci udružili snage. I osim ovog velikog događaja, organiziramo velik broj manifestacija koje prezentiraju našu bogatu gastro ponudu.



Jako uspješna manifestacija je i dvodnevni Festival pršuta i vina. Gastronomska ponuda je snažan adut Sukošana, ističe Dević.


A osim brudeta, nudili su se i razni proizvodi lokalnih OPG-ova, od sira i pršuta, maslinovog ulja do vina, a iz Cateringa Piazza pobrinuli su se za piće.


Vrijedne Sukošanke pekle su frite i kroštule, a u pripremi im se pridružio i načelnik Općine Sukošan Andrija Vanjak pod mentorstvom tete Majčine.


Cijela je ova manifestacija bila prožeta i čuvanjem tradicije, a posebnu su pozornost privukli Kaljani koji su, uz kuhanje, igrali šijavicu ili muru.



– Igramo muru, to je talijanska igra koja je postala dio naših običaja. Kod nas u Kalima je to baš tradicija, čak su i mladi to prihvatili, imamo i turnire u šijavici, govori nam Marin Vidov.


Isto tako, tradicija u Kalima nalaže da se brudet kuha »na ledeno«, odnosno bez dinstanja, sve se stavlja na hladno pa onda na jaku vatru, a na dno uvijek idu krumpiri. Najčešće se koristi ugor, ali, govore nam Kaljani okupljeni u ekipi Žuta jaketa, može bilo što.


Danijel Peričić i Zdrave Lucić iz ekipe DV Zlatna lučica otkrili su nam tajni sastojak, a to je – emocija.



– Nema lošeg brudeta, ali uvijek postoje najbolji. Iako smo mi domaćini, moramo priznati da je brudet bodula poseban, odgovara Lucić na teško pitanje je li bolji kaljski ili sukošanski brudet.


Dobra riba, dobra volja


Da je to »grubo« pitanje, govori i Ive Končurat, Kaljanin iz ekipe u kojoj su kuhače udružili Kaljani i Sukošanci.


– Ne znamo je li kaljski najbolji, ali je naš. Mi stavljamo kapulu, krumpir, ugor, papar, sol, maslinovo ulje. I što je važno, kuha se na vatri, na drvima, ne na plinu, kazuje Končurat i dodaje da je ovo prvi put da sudjeluju na Brudetijadi.


Doprinos OPG-ova


Osim brudeta i frita, na štandovima su bili izloženi i proizvodi OPG-ova. Simpatični gospodin iz sirane Puđa, iz okolice Trilja, imao je na štandu natpise – Mercedes 20 eura, Audi 20 eura i BMW 20 eura.


– Ja ne znam pričati njemački ni engleski, a svi na svijetu znaju da je Mercedes najbolje auto na svijetu, svi znaju šta je Audi, a što Mercedes, kaže Josip Jukić.


Za dobru kapljicu pobrinuo se Vedran Vinketa koji je ponudio autohtone te dvije internacionalne sorte.


– Lokalne sorte idu najbolje, što se tiče bijelih, rose je otišao u prvih 15 minuta. Turisti uvijek pitaju za nešto lokalno, hvala Bogu, imamo što ponuditi, govori Vinketa.


Svaka ekipa ima svoj tajni recept, a Privlačanin Marino Begonja iz ekipe Hepi kaže da je za dobar brudet najvažnija – dobra riba.


– Ako imaš manje ribe, staviš više krumpira i to je to. Recept je jednostavan; kapula, vino, kvasina i riba, dodaje Begonja kroz smijeh.


Posebno vesela, a za što su dobili i nagradu, bila je ekipa Drkmar iz Sukošana. Drkmar je, objašnjava Krsto Brkić, sličan sidru, ali nije sidro, s Drkmarom se hvataju i podižu vrše i mreže.



– Koristimo domaću ribu, domaću kapulu našeg OPG-a Marin, sve što treba iz polja je njegovo. Bitno je da je sve domaće, za dobar brudet treba dobra riba, mi smo se bazirali na landrovinu, dobra teća i volja, najviše volja, govori Brkić, a njegov kolega s morskom spužvom bio je posebna atrakcija.


Nakon što su skuhali odličan brudet koji se pojeo u tren oka, ova je ekipa, s kuhačama u rukama, zaplesala uz klapu Kontrada te čak i povela vlakić, na prepunom Ždralovcu.


Poznati zadarski kuhar Renato Kraljev naglasio je kako je na Brudetijadi od samih početaka, a da ga posebno veseli što je svake godine sve više ekipa, posebno domaćih, iz Sukošana. Ova je godina specifična, napominje Kraljev, što je svatko mogao donijeti svoju ribu, po vlastitom izboru.



– Osim brudeta, spremio sam gregadu, od bijele ribe, kozica, sipe, s krumpirom. Gregada je jelo koje se spremalo kad je bilo malo ribe. Imamo i file brancina od MarFisha, premium brancin, to nudimo s rikolom i mariniranim povrćem, kazuje Kraljev koji je član stručnog žirija.


Osim njega, težak, ali ukusan zadatak imali su i ostali članovi žirija, Miluška Zelantov, Velimir Brkić, Božidar Dijan, Mojmir Torbarina i Umberto Piasevoli. Predsjednica žirija Miluška Zelantov kazala je također kako je za dobar brudet potrebna dobra riba, dobro ulje, a važno je u obzir uzeti i potrebno vrijeme.


Ukusan zadatak


– Postoje razni načini, svaki je dobar na svoj način, ali presuđuju, kao i uvijek, nijanse, dodaje Zelantov.



Nakon napetog iščekivanja, ali i uživanja u pravoj dalmatinskoj glazbi, proglašeni su pobjednici. Najprije je dodijeljena nagrada najveselijoj ekipi, a to je, očekivano, dobila domaća ekipa Drkmar koja je već dvaput odnijela pobjedu na ovoj popularnoj manifestaciji.


Treće mjesto, prema odluci stručnog žirija, osvojila je ekipa Kaljana, Žuta jaketa, a drugo ekipa Tramontana.


I konačno – prvo mjesto osvojila je ekipa Bar Kasijan, ekipa veselih, vrijednih i lijepih žena, a nagradu je uručio načelnik Vanjak.



Ana Fuzul, mlada cura iz pobjedničke ekipe, kazala nam je da su kuhali poseban brudet – bez drače.


– Nema dračaste ribe, nema kostiju, samo muzgavci. Ima koja riba, ali izvadili smo draču. Odlučili smo se za takav brudet da ljudima ne smeta, da im je lakše jesti. Imamo i palačinke, govori Fuzul, a valja napomenuti kako su ove žene imale posebne, morske outfite.


Posjetitelji su uživali u bogatstvu okusa, ali i pravoj zabavi, do kasno u noć, a otkrili su nam kako je ovo događaj koji željno iščekuju cijelu godinu. Već se vesele idućoj Brudetijadi.


Foto


15. sukošanska Brudetijada


avatar

Snimio:


02.09.2025. 14:33


Galerija

 


 


 


 



Autor: Doris Babić



*Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sukošan