Foto: Mislav Klanac/Arhiva ZL
Prazni restorani tema su razgovora u svakoj ulici na obali, a ta se rasprava polako širi i na društvene mreže. Krivac se uglavnom traži u visokim cijenama, dok ih ugostitelji pravdaju velikim ulaznim troškovima.
Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš istražio je cijene u jelovnicima istih restorana sada i prijašnjih godina, a kako kaže, razlika je – velika!
Njegovo istraživanje temelji se na slučajnom uzorku.
“Nisam restorane koje su poskupjeli tražio povećalom, već sam na popularnim stranicama za preporuku restorana pronašao one koji imaju objavljene jelovnike. A potom, kako internet sve pamti, pronašao sam i menije iz prijašnjih godina”, objasnio je.
Cijene se od lani uglavnom nisu puno mijenjale, ali od uvođenja eura jesu znatno. Nijedan od restorana nije zadržao cijene.
I 50% skuplje
Prvo ljeto koje smo plaćali eurima bilo je ono 2023. godine. Na otoku Hvaru omlet za doručak prodavao se tada za 11 eura, a sada za 13. Poskupljenje od 2 eura ne čini se puno, ali to je porast od 18 posto.
I hamburger je u istom razdoblju na Hvaru u istom restoranu poskupio za 2 eura ili u njegovu slučaju – 15 posto.
Godinu dana ranije još smo imali kune. Dagnje na buzaru u Zadru bile su 88 kuna ili 11 eura i 60 centi. Isti restoran, isto jelo, ove godine je 14 i pol eura ili 25 posto skuplje.
Grill tuna i povrće za prilog poskupjelo je i više od 5 eura! A pršut i paški sir za predjelo s 98 kuna skočili su na 15 eura ili oko 15 posto.
Isto se događa i s jelima koja nisu tradicionalna hrvatska kuhinja, već više talijanski fast food.
Pizza vegetarijana u Dubrovniku je 2021. godine bila skupih 95 kuna. U istom restoranu sada je 19 eura.
Pizza dalmatina s 98 kuna ili 13 eura, skočila je na 20 eura. To je 7 eura ili 52 kune više. Doslovno pola tadašnje pizze ili čak 53 posto skuplje.
U Rovinju u pandemijskoj 2020. godini, burger od tune, kao i pržene lignje, prodavali su se za tek nešto manje od 10 eura. Sada im je cijena oko 15. To je opet 4 i pol do 5 eura skuplje ili porast od oko 50 posto.
Plaće rasle upola manje od cijena
Rekordnu 2019. godinu bilježi i Split. Crni rižoto s tadašnjih 11 eura skočio je na 19. Ramsteak s 19 na 29 eura. Salata od hobotnice s 10 na 18 i pol.
To su povećanja od 50 do gotovo 75 posto!
Ugostitelji se s razlogom žale na skupe namirnice, radnu snagu.
No, prosječna plaća 2019. godine bila je nešto manja od 9 tisuća kuna ili 1186 eura. Pritom i danas mnogi takvu plaću nemaju. Sada je ta prosječna plaća 1451 euro. To je u 6 godina porast od 23 i pol posto.
Dakle, plaće su rasle upola manje od cijena polovice svih navedenih jela, a samo tri možemo si, s prosječnom povišicom, priuštiti bez minusa.
“Ne treba generalizirati, ali ovo je jedan od razloga koji pokazuje zašto su restorani često prazniji nego prije”, zaključio je Goleš u Dnevniku Nove TV.
Cijeli prilog pogledajte OVDJE.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!