Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

nikad posjećenija

Gostima servirana bogata gastro baština Pakoštana

21.04.2025. 15:27
Gostima servirana bogata gastro baština Pakoštana

Foto: Mislav Klanac



Nakon proteklih dana provedenih u obiteljskom krugu, ugodno vrijeme i puno sunca izmamilo je jučer, na Uskrsni ponedjeljak, u centar Pakoštana sve koji su bili željni druženja, ali i ukusnog zalogaja. Naime, Turistička zajednica Općine Pakoštane i ove godine organizirala je tradicionalnu manifestaciju “Uskrsna marenda” koja okuplja mještane, ali i brojne goste koji ovaj kraj odabiru kao mjesto u kojem će provesti uskrsne blagdane.


Upravo zato, sasvim prigodno, ova svečana marenda simbolično označava početak turističke sezone u Pakoštanima.


Kako nam je kazala Danijela Vulin, direktorica pakoštanskog TZ-a, bogatu uskrsnu marendu pripremali su tjednima, s ciljem da zahvale posjetiteljima i predstave svoj kraj kroz boje, mirise i okuse.


Identitet podneblja




– Nikad više turista na našem prostoru u ovo doba, pa tako i nikad više posjetitelja na uskrsnoj marendi. Krenuli smo već u 9 ujutro, ali nismo očekivali ovoliki broj ljudi. Došli su ljudi iz okolice, mještani, turisti…


Zapravo, sve naše turiste koji nam dođu u Pakoštane želimo počastiti, pokazati im da cijenimo to što su naš kraj odabrali kao mjesto gdje će provesti uskrsne blagdane.



Tako su u organizaciju ovog događanja uključeni svi, ne samo TZ Pakoštane već domaći ljudi bez kojih se sve ovo ne bi moglo dogoditi i na tome sam im izuzetno zahvalna, naglasila je Vulin dodavši da su se mještani zbilja potrudili jer vole darivati, družiti se i biti na usluzi svojim gostima kao pravi domaćini.


Posjetitelji su tako imali priliku uživati u degustaciji autohtonih uskrsnih jela, kao što su tradicionalna pogača, kruh s maslinama, divlje šparoge, žutenica, rotkvice i kuhana jaja, mlada panceta, sir, mendule i razne domaće delicije. Stol na kojem su jela bila servirana također je bio prigodno ukrašen, zečićima, cvijećem i uskrsnim pisanicama.


Ova manifestacija održava se već petu godinu za redom, a cilj događanja je očuvati i promovirati gastronomsku baštinu Pakoštana, uz njegovanje običaja i tradicija koje čine autentični identitet podneblja za što se pobrinula Senka Lalin, koja je predstavila okupljenima djelić tradicijskog života ovog kraja pa je tako, između ostalog, donijela vreteno, gargaše i vunu koja je bila dio svakodnevice na ovom području.


Spaja generacije


Vulin je također istaknula trud pojedinaca i udruga koji su pripremilli i popratni program.



– Kroz naš brand “Reveal the gardens”, uključili smo naše ljude i gostima prezentirali bogatstvo ovog kraja kroz prirodu, poljoprivredu i plodove zemlje.


Uključili smo sve one ljude koji su uvijek bili nekako po strani, ali uvijek široka srca, pa su se tako sami ponudili pripremiti domaće kolače, domaći kruh i zbilja smo presretni što imamo takvu ekipu i takve partnere za rad.


Osim pojedinaca, tu su KUD Pakoštane i crkveni zbor koji je pjesmom uveličao današnji dan, kao i etno udruga “Dan” i obrt “Igran.se” koji su osmislili razne radionice za djecu, naglasila je Vulin.


Osim bogatog stola i prekrasnih delicija, manifestacija je tako posjetiteljima ponudila i bogat popratni program namijenjen najmlađima, uključujući kreativne radionice za djecu, igru i druženje s domaćim životinjama zečićima, kozama, kornjačama…


Najmlađi su imali priliku učiti o tradiciji svog mjesta te upiti mirise i okuse tradicionalnih jela stoga je ova manifestacija, osim što označava početak turističke sezone, sinergija tradicije, zajedništva i gostoljubivosti koja spaja generacije.