Foto: SS Bartula Kašića Pag
Učenici 3.u razreda Srednje škole Bartula Kašića iz Paga sa svojim su strukovnim nastavnicima i ravnateljicom boravili na nagradnom studijskom putovanju u Rabu. Ovo je bila nagrada Ministarstva turizma i sporta koju je SŠ Bartula Kašića Pag, s partnerskom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra, dobila zbog uspjeha prijavljenog projekta u sklopu Javnog poziva za unapređenje strukovnih zanimanja.
– Radi se o projektu „Pag na meniju, 2. faza“ tijekom kojeg smo radili promotivni materijal za naš višegodišnji projekt kojim revitaliziramo i nastojimo revalorizirati tradicionalnu gastronomiju otoka Paga. Projekt je realiziran uz partnersku podršku Turističke zajednice Grada Paga, Turističke zajednice Općine Kolan i Hotela Pagus iz Paga. Budući da je nagrada bila usko vezana uz područje turizma i ugostiteljstva, odlučili smo posjetiti susjedni otok i to upravo kroz posjet gradu Rabu koji bilježi više od 135 godina organiziranog turizma, rekla je ravnateljica Marija Pećirko.
Kako je projekt Pag na meniju orijentiran tradicionalnoj gastronomiji, prvi korak na putovanju bio je sudjelovanje u radionici izrade rapske torte u “Kući rabske torte”. „Rabska torta radila se kao specijalitet prije više od 300 godina u bogatim kućama rapskih patricija. Posluživala se prigodom najsvečanijih blagdana i prigodom krštenja, pričesti i Svete Krizme. Starih nona, koje su na čaroban način znale sjediniti sve sastojke od kojih se radi Rabska torta, sve je manje. Danas je rapska torta jedan od najprepoznatljivijih gastronomskih suvenira otoka Raba, a učenici su se s ovim specijalitetom imali priliku upoznati iz prve ruke.
– Nakon radionice, posjetili smo i SŠ Markantuna de Dominisa gdje smo razmijenili iskustva s učenicima istih smjerova (kuhar i konobar), našim vršnjacima, koji su nas počastili ukusnim ručkom. Važan dio posjeta gradu Rabu bio je i susret s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i njegovim suradnicima. Gradonačelnik nam je čestitao na nagradi i pohvalio naš rad na brendiranju tradicionalne gastronomije otoka Paga. Također je naglasio kako upravo učenici ugostiteljskih struka trebaju biti svjesni da su oni, na svom poslu, „gospoda koja poslužuju gospodu“ te kako uvijek trebaju raditi na osobnom te dignitetu struke. Istovremeno, pokrenuta je inicijativa za suradnjom i razmjenom primjera dobre prakse što nam je veliki poticaj budući da uspješno radimo započete projekte vezane uz tradicionalnu otočnu gastronomiju te smo uvijek spremni podijeliti svoja iskustva s drugim kolegama i sredinama, dodala je Pećirko koja se ovom prilikom zahvalila Ministarstvu turizma i sporta, Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću, Srednjoj školi Markantuna de Dominisa i ravnatelju Damiru Papariću, Kući rabske torte i g. Josipu Brni te Rapskoj plovidbi koja nam je omogućila jedinstven put na Rab njihovom brodicom Maslina.
– Nakon ovakvih lijepih i poticajnih iskustava, Rab će sigurno postati destinacija i za naša sljedeća studijska putovanja, zaključila je na kraju!

najnovije
najčitanije
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Svijet
Narko mafija
Golema akcija talijanske policije! Oduzeto 1,4 tone droge, privedeno gotovo četiri stotine osoba
Hrvatska
Dražen Kutleša
Zagrebački nadbiskup uputio Božićnu poruku: ‘Budućnost se gradi na istini, pravdi, ljubavi i slobodi’
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA