Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

zelena javna nabava

Više domaćeg na stolovima hrvatskih institucija

Autor: Željka Rački Kristić/Agroklub

27.02.2025. 16:15
Više domaćeg na stolovima hrvatskih institucija

Foto: Mislav Klanac



Na prijedlog Odbora za poljoprivredu, Hrvatski je sabor usvojio zaključak kojim su Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaduženi na pokretanje postupaka međuresornog usuglašavanja s ciljem prilagodbe postupaka zelene javne nabave.


Konkretno, prilagodbom bi se osigurala minimalna zastupljenost od 20 posto ekoloških i integriranih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, proizvoda iz sustava kvalitete registriranih na nacionalnoj i europskoj razini i proizvoda iz kratkih lanaca opskrbe hranom.


»Vlada je prihvatila naš prijedlog, pa je Odlukom o provedbi zelene javne nabave, koja je na snagu stupila 1. siječnja ove godine, osigurana veća zastupljenost domaćih i lokalno proizvedenih proizvoda«, rekla je predsjednica Odbora, Marijana Petir.




To je, kaže, model kroz koji će više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda doći u kratkom vremenu od polja do stola, čime će se poljoprivrednicima osigurati tržište, a korisnicima/potrošačima omogućiti da jedu kvalitetno, domaće i svježe.


Kratki lanci opskrbe hranom, istaknula je, stvaraju manji ugljični otisak i pridonose ciljevima održivosti te smanjenju štetnih utjecaja na okoliš. Stoga Odbor poziva poljoprivredne proizvođače da se udružuju i da prepoznaju vrijednosti kratkih lanaca, budući da im oni otvaraju veći prostor za plasman njihovih proizvoda na tržište kroz zelenu javnu nabavu.


Pozvala je pritom osnivače svih javnih institucija, od vrtića, škola, domova za stare i nemoćne, vojarni i druge, od lokalne do državne razine, da primjenjuju ovu Odluku i ambicioznije od onoga što je njome propisano.


Odluka između ostalog navodi da od 1. siječnja 2025. najmanje 10 posto, od 1. siječnja 2028. najmanje 20, a od 1. siječnja 2030. najmanje 30 posto mora biti ekološki i/ili integrirani poljoprivredni i prehrambeni proizvod, i/ili proizvod iz sustava kvalitete registriran na nacionalnoj i europskoj razini i/ili proizvod iz kratkog lanca opskrbe hranom, s naglaskom na sezonalnost i svježinu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nad drugim proizvodima te skupine


Ponuditelj mora najmanje 50 posto prehrambenih proizvoda ponuditi iz vlastite proizvodnje ili najmanje 50 posto od mikro, malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Ova dva kriterija se mogu zbrajati.