
Foto: ANDREJ BRAŠNJIĆ
Gastronomska putovanja savršen su mamac za turiste i ljubitelje dobrog provoda izvan špice sezone, kada su Zadar i Zadarska županija u nekom drugačijem ritmu života. Bez gužvi, po povoljnijim cijenama, te uz probrane programe i događanja, u Dalmaciji se i našem zaleđu najbolje uživa upravo kada se ugostitelji spremaju za zimski san. No, vjesnici inovacija i dobrih okusa brojni su vinari, koji upravo tijekom zime kušaju i ocjenjuju plodove svoga rada.
Dok su mlada vina već kušana, brojni vinari u zakucima svojih podruma i vinarija uvijek skrivaju posebne kapljce vrijedne kušanja. Vinski turizam sve je popularniji oblik putovanja koji privlači ljubitelje vina, prirode i gastronomije u jedinstvene vinorodne regije diljem svijeta. Hrvatska je sa svojim bogatim vinarskim nasljeđem postala jedna od najuzbudljivijih vinskih destinacija u Europi. Od Istre i Dalmacije do Slavonije i Zagorja, svaki kutak Hrvatske nudi jedinstven doživljaj vinograda, vinskih cesta i tradicionalne kuhinje. Upravo će se hrvatski vinari ovog vikenda predstaviti u samom srcu Dalmacije, na najvećem festivalu vina – Zadar Wine Festivalu, te sljubiti svoje kapljice sa najboljim domaćim delicijama.
Portugal i Kotari
Dobra prezentacija u mnogočemu utječe na bolju vidljivost i prepoznatljivost zadarskih eno-gastronomskih proizvoda na tržištu, te potiče njihovu promociju kod ugostitelja i turista. Prilika je to da se još jednom susretnu vinari i ugostitelji, te stručnjaci u turizmu i enologiji, porazgovaraju o vinarskog godini iza nas, te predstave svoja ponajbolja vina. Dok je najavljivao ovogodišnji program, organizator Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik je naglasio kako je velika novost ove godine da će svaki od vinara moći još dodatno, u odvojenoj VIP zoni, predstaviti do dvije svoje etikete u premium segmentu, a u tim posebnim zonama kroz sva vina goste će voditi renomirani hrvatski sommelieri.
– Ciljana su nam skupina hotelijeri, ugostitelji i sommelieri, kojima želimo dati još jednu priliku da se povežu s vinarima iz prve ruke, te dobiju priliku poboljšati svoje vinske karte, koje bi trebale okupljati najbolje od domaće vinske scene. Gostit ćemo se i najboljim svjetskim vinima i sirevima, istaknuo je Stiblik te dodao kako će posjetitelji ove godine imati priliku kušati i raritetna vina, koja se odlikuju posebnim okusom i svojstvima.
– Naš renomirani chef Saša Began i njegov restoran “Labrax”, bit će svojevrsni domaćini ovogodišnjeg gastro kutka, koji će okupiti još dva poznata kuharska imena – chefa Vjeku Bašića iz murterske konobe “Boba” i chefa Dinu Šeparovića iz bračke konobe “Kala”. Pripremat će nam jela bazirana na moru i morskim delicijama. U subotu nam kao posebna gošća stiže i veleposlanica Portugala, koju će ugostiti benkovački gradonačelnik i direktor Turističke zajednice Ravnih kotara, kako bi se upoznala sa zadarskim vinarima i s napretkom projekta koji se već godinama provodi između vinara naših dviju zemalja, najavio je Stiblik, dok je detalje projekta koji je povezao zadarske i portugalske vinare predstavio resorni pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i EU projekte Zadarske županije Daniel Segarić, kazavši kako je prije pet godina, na inicijativu profesora Edija Maletića začet projekt razmjene vinove loze između Hrvatske i Portugala.

FOTO: ANDREJ BRAŠNJIĆ
Popularizacija
Ono što je počelo kao znanstvena znatiželja, prateći današnje uvjete klimatskih promjena pretvorilo se u pravi zadatak koji će imati dalekosežne posljedice po budućnost vinogradarstva u Europi. OPG Škaulj pionir je tog pothvata.
– Introducirane su sorte odavno u nas našle plodno tlo, a tako se pokazalo i s portugalskim sortama, jer područje Nadinskog blata uistinu je najkvalitetnije područje za uzgoj crnih sorata u Hrvatskoj. Ovim eksperimentom otvorit ćemo novu stranicu za uzgoj introduciranih sorata u nas, rezimirao je Segarić, dok je vinar Tomislav Škaulj poručio kako klimatske promjene ugrožavaju budućnost vinogradarstva u Dalmaciji. Na udaru su, kaže, posebice bijele sorte, jer Dalmacija oskudijeva bijelim sortimentom i njihova bi kvaliteta mogla postati upitnom.
– One su i inače, naročito autohtone, s malo svježine i kiselina. Portugalske sorte, koje su naviknute na vruće krajeve, zato su se dobro adaptirale u Nadinskom blatu. Ove smo godine imali drugu ozbiljniju berbu. Vina se okusima toliko ne razlikuju, koliko parametrima. Naše su sorte inače karakterizirane niskim kiselinama, dok je uzgoj u Portugalu to promijenio, a isto smo primijetili i mi u Nadinu s njihovim sortama, koje su u sušoj klimi Portugala također imale problema s postotkom kiselina, dodao je Škaulj.
Uime zadarskih ugostitelja, koji su posebice važni u lancu popularizacije domaćih vina, svoja je iskustva kazao Josip Skloblar, pojasnivši kako ugostitelji imaju važnu zadaću turistima iz prve ruke što bolje predstaviti domaća vina i tako potaknuti njihovu prepoznatljivost na tržištu. No, s druge je strane, važno je pitanje znaju li radnici pravilno predstaviti gostima vinsku kartu.
– Ja konkretno njegujem dugogodišnju suradnju sa svojim zaposlenicima, koji su upoznati sa svim detaljima naše vinske karte. Problem hrvatskog turizma danas je naravno s radnom snagom, koja najčešće nije obučena kvalitetno predstaviti i ponuditi vina. No, stalno nam se otvaraju prilike za obuke i usavršavanja zaposlenika, što mi svakako želimo koristiti, dodao je Skoblar.
Stiblik je na to kazao kako je kultura tog zanata iznimno zahtjevna, no nove mlade snage koje su ušle na sommeliersku scenu itekako ga strastveno rade.

Tomislav Škaulj
Izdanje na Muraju
Najveći vinski festival u Dalmaciji neponovljiva je prilika za Zadar da upravo u najlošijem dijelu turističke godine u grad privuče posjetitelje koji traže posebna iskustva. Direktorica gradske Turističke zajednice Iva Bencun zato je naglasila kako se godinama turističku sezonu trude pretvoriti u turističku godinu.
– Sektor već dugi niz godina ovakvim manifestacijama nastoji dodatnim interesantnim sadržajima ispuniti godinu, kako za domaće, tako i strane posjetitelje. Takvim se prilikama prilagođavaju i mali i veliki u turizmu, jer promocija destinacije traje cijelu godinu, istaknula je Bencun, a njezin je kolega iz županijske Turističke zajednice Hrvoje Anić dodao kako je naša regija daleko od destinacije sunca i mora. Obiluje, a naročito u zaleđu, proizvođačima i poljoprivrednicima kojima je turizam komplementarna djelatnost i način da proizvode svojih polja i ruku na kućnom pragu predstave čim većem broju turista.
– Prošle smo godine pokrenuli i ljetno izdanje ovog festivala, koje je razveselilo brojne Zadrane, jer ponudili smo im novi turistički proizvod na Muraju – lokaciji koja je turistički nedovoljno prepoznata. Cilj nam je taj biser UNESCO baštine revitalizirati i popularizirati, kazala je Bencun.

Hrvoje Anić
Vinska priča
– Spoj poljoprivrede i turizma osobito je atraktivan način da se oni koji naše turiste opskrbljuju najboljim domaćim namirnicama s njima bolje i povežu. Naše su aktivnosti zato i usmjerene na to da, ne samo vina, već i naša ulja, te svi drugi poljoprivredni proizvodi budu čvrsti privlačni faktor dolaska u Zadarsku županiju, istaknuo je Anić te dodao kako je upravo Ivan Stiblik tijekom prošlog tjedna vodio kolege kroz dvije vinske radionice.
– Ekskluzivnom društvu domaćih sommeliera predstavili smo najbolje od zadarskih vinograda, jer imamo sve preduvjete za razvoj i popularizaciju vinskog turizma, naglasio je Anić, jer tijekom dvodnevnog boravka u Zadarskoj županiji sommelieri su mogli isprobati čak 45 vina i sedam maslinovih ulja Zadarske županije.
– Izolirane sredine, koje godinama nisu bile turistički prepoznate, sada nisu premrežene samo poljima, već i kućama za odmor, a vinska je priča jako važan faktor razvoja našeg zaleđa. Naša strategija zato i ide u smjeru razvoja cjelogodišnjeg turizma, koji je moguć upravo zbog naše hrane i vina, zaključio je županijski pročelnik za turizam i gospodarstvo Ante Sjauš.

Josip Skoblar
najnovije
najčitanije
Gastro
dodatna energija
Zeleni smoothie odličan je napitak za detoksikaciju i regeneraciju
Županija
potpisan ugovor
Osigurana sredstva za obnovu crkve sv. Jerolima u polju u Kolanu
Nogomet
ozljeda
Marcus Thuram propušta dvoboje protiv Hrvatske
Zadar
"era mjera"
HZZ u Zadru predstavio nove mjere aktivne politike zapošljavanja
Kultura
Mjesec frankofonije
U Kino Zoni crnohumorna drama “Djevojke s balkona”
Županija
MASLINA I VINO
Odbačene tražbine obitelji Rade Bobanovića i OPG-a
Županija
sindikat preporod
Objavljen popis škola koje u srijedu štrajkaju, na popisu i 19 u Zadarskoj županiji
Zadar
mjesto okupljanja
Najavljeno otvorenje Srpskog kulturnog centra u Zadru
Zadar
RASPRAVA NA REDDITU
‘MRTAV VAN SEZONE’ Korisnici Reddita komentirali najveće mane života u Zadru: ‘Promet je nesnošljiv…’
Zadar
izborna utakmica