
Foto: TZ Zadarske županije
Proteklog je tjedna Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije za 15-tak istaknutih hrvatskih sommelijera i enologa članova Hrvatskog sommelier kluba organizirala dvodnevni kamp s radionicama, a na kojima su predstavljena vina i maslinova ulja lokalnih vinara i maslinara.
Tako je 11. i 12. veljače Ivan Stiblik, istaknuti zadarski sommelijer i vinski promotor, te organizator Zadar Wine festivala vodio kolege kroz dvije vinske radionice dok je degustaciju maslinovih ulja obavio Filip Erceg, voditelj panela za ocjenjivanje maslinovih ulja, Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja OLEA – Zadar pri Zavodu za javno zdravstvo u Zadru.
Tijekom dvodnevnog boravka u Zadarskoj županiji sudionici su mogli isprobati čak 45 vina i sedam maslinovih ulja Zadarske županije.
Prva je radionica odrađena u Vinariji Karaba u Pakoštanima, gdje je upriličen ručak i predstavljeno 16 bijelih vina lokalnih vinara, dok su tijekom večere i prezentacije vina u Vinariji Degarra okupljeni mogli kušati čak 26 crnih vina.
Sutradan je u jutarnjim satima održan stručni sastanak predavača Hrvatskog sommelier Kluba, a nakon čega je u Vinariji Bora u Podgradini održana posljednja radionica na kojoj su predstavljena vina domaćina i gdje je održano predstavljanje i kušanje lokalnih maslinovih ulja, dok se za ručak pobrinuo chef Saša Began.
Na dvodnevnom okupljanju predstavljena su vina vinarije Karaba, Jokić, Vinketa, Degarra, Stjepana Vučemilovića, Fiolić, Škaulj, Velebna, Kraljevski vinogradi, Vrsaljko, MasVin, KerVin i Bora.
Sudionicima su predstavljena ulja OPG-a Lalin, pa Antino, Ante Vulina, Olea Viola OPG-a Čelini, Fortica Ivice Vlatkovića, Štorija OPG-a Plastić, pa blend Ramov i blend Bora.
Sudeći po oduševljenim reakcijama gostiju dvodnevni je kamp bio više nego uspješan, a kako su istaknuli, nekoliko vina Zadarske županije zasigurno izdižu izvrsnost po najstrožim svjetskim kriterijima, ne tek regionalno ili lokalno.
– Turistička zajednica Zadarske županije i nadalje nastavlja s brojnim aktivnostima brendiranja Zadarske županije kao snažne enogastronomske destinacije.
Među našim značajnijim snagama svakako su vrhunska vina i izvrsno maslinovo ulje, a za koje želimo da budu poznatiji prvenstveno na prostru Hrvatske, kazao je Hrvoje Anić, direktor županijskog TZ-a.
Upravo smo zato odlučili podržati i sudjelovati u organizaciji ovih radionica za istaknute članove Hrvatskog sommelier kluba, a kako bi enologe i sommelijere okupili i predstavili im sve najbolje što možemo ponuditi.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
VESLANJE
Zadarski veslači nastupili na regati Kupa Dalmacije: Jadran ukupno treći
Scena
IVANA KOVAČ
Naša pjevačica život ne može zamisliti bez Boga: ‘Kad osjetiš njegovu milost u svom životu…’
Zadar
na redditu
ZADRANKA U DILEMI: ‘Što više vremena provodim tu, to mi se čini kako je grad većinom pust’
Zadar
KUKLJICA
Ples danas (p)ostaje kao pokret otpora
Nogomet
KAPETAN VATRENIH
VELIKO IZNENAĐENJE! Luka Modrić iznenadio Vatrenog posebnom porukom: ‘Tko se sjetio ovoga’
Crna Kronika
pretraga automobila
Kod muškarca na širem zadarskom području pronađen kokain
Županija
POČINJE UTRKA
Velika analiza kandidacijskih listi u Zadarskoj županiji – negdje se vodi tijesna borba, a negdje je pobjeda već osigurana
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘NESTVARNO, LJUDI MOJI’ Zadranka zgrožena prizorom nabacanog smeća: ‘Ovo je u neposrednoj blizini…’
Zadar
KONKRETNI REZULTATI
Komunalci pod vodstvom Robertina Dujele su uvijek promptno na usluzi, za sigurnost i ugodu
Nogomet
LUIS ENRIQUE