
Foto: VESNA BENIĆ
S pravom se Vesna Zalović iz Tkona ponosi, kao i njezina obitelj, brojni prijatelji, a i cijela općina Tkon. Naime, na svečanoj dodjeli nagrade Suncokret ruralnog turizma dobila je Brončanu povelju u kategoriji “Projekti/ nositelji zaštićenih i marketinških oznaka” za svoj proizvod – Keks Maslinko. Bio je to lijep povod za razgovor s njom.
Početak na Škrapingu
Ova prestižna dodjela nagrada okupila je najbolje projekte, inicijative i pojedince iz područja ruralnog turizma, a Vi ste uspjeli među 181 izlagačem osvojiti vrijednu nagradu koja i vizualno jako lijepo izgleda. Kakvi su vaši dojmovi nakon što ste osvojili Brončanu povelju i koliko Vam to zanči kao osobi koja ima svoj OPG s proizvodima HOP oznake?
Drago mi je da sam sudjelovala u svemu tome iako nisam bila sigurna da ću dobiti nagradu jer sam znala da je to jedna jako velika nagrada i da je bilo puno prijavljenih kandidata. Čak sam to i rekla Dijani Katici, utemeljiteljici i direktorici projekta Suncokret ruralnog turizma. Bila sam ugodno iznenađena kada su me obavijestili da sam dobila Brončanu povelju. To je uistinu velika nagrada među toliko izlagača, prijavitelja i sudionika i ne mogu kriti ponos. Moja obitelj je također jako sretna i ponosna, posebno djeca koja su najveći poticatelji moga rada. Taj keks Maslinko je već dobio nagrade na festivalu u Zagrebu odnosno zlatnu diplomu, a moj unuk Lucijan on je ustvari najveći potrošač i ljubitelj tog keksa. On mi je nekoliko puta rekao kako je to najbolji keks ikad i kada sam ga pitala što ću mu napraviti za rođendan kazao je da ništa ne trebam, samo Maslinka.
Kako je započela Vaša priča s OPG-om?
Ja sam inače po zanimanju frizer i brijač, imala sam svoj salon. Uglavnom s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom započela sam 2006. godine kada se počeo održavati i Škraping u Tkonu. Tadašnji načelnik Danijel Katičin pozvao je nas iz folklora da obučemo nošnju, donesemo neke autohtone stvari koje smo prije upotrebljavali i da ih izložimo, da donesemo fritule, kroštule, domaću rakiju kako bismo počastili i dočekali goste i sudionike Škrapinga. Sjećam se kako je tada rakije dosta otišlo pa je načelnik zaključio da za sljedeći Škraping donesemo sve ono što se može prodati. I to je bio prvi okidač da otpočnem raditi svoje proizvode. Počela sam raditi marmelade od smokve, imala sam puno smokava. Uključila se i Ljubica Hajduković iz Ministarstva te nas uputila da napravimo oznake HOP. Tako je sve to krenulo, najprije s marmeladom, s džemovima, sokovima, sirupima, sušenim listom smokve, sirupom od lista smokve, mendulama pečenim u maslinovom ulju… sve do današnjeg Maslinka.
Izvornost, izvrsnost
Nekim Vašim proizvodima od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijeljene su oznake HOP. Koji su to proizvodi?
Ima ih nekoliko, a oznaku Hrvatski otočni proizvod dobila sam za pečene mendule u maslinovom ulju i čaju, za džem od smokve i origana, Maslinko keks s maslinovim uljem, matar u octu te za proizvod suvenir “spara”. Naravno da mi i oznaka HOP predstavlja vjetar u leđa. Za ocijeniti jedan proizvod moramo imati laboratorijsku obradu i ako je proizvod prođe i da je sve u skladu s europskim standardima onda to dalje šaljemo u Zagreb na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a o podnesenom zahtjevu Ministarstvo donosi rješenje u upravnom postupku na temelju prijedloga stručnog povjerenstva. Kada i oni usporede sve te analize i ako sve prođe kako treba, onda se može dobiti oznaka HOP. Najbitnije je da su proizvodi prirodni, da nemaju nekih kemijskih sastava, da je proizvod fiški da se ne skladišti. Tako da je bitno, primjerice, smokvu brati i odmah napraviti ili marmeladu ili sirup. Oznaka “Hrvatski otočni proizvod” dodjeljuje se proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvornosti, tradicije i izvrsnosti.
Održali ste i radionice izrade Maslinka za koji ste dobili Brončanu povelju?
Da, prošle godine su u Interpretacijskom centru pomorske baštine u Tkonu održane HOP radionice koje su bile uvod u Sajam Hrvatskog otočnog proizvoda. Tom prigodom predstavila sam radionicu izrade keksa Maslinka. Njegov glavni sastojak je maslinovo ulje. Inače nema jaja, samo malo sastojaka. Znači za taj keksić potrebno je maslinovo ulje, brašno, mendule, lješnjaci uz dodatak ribane narančine kore i soka i to je to. Vrlo jednostavno i ukusno. Tijesto se dva, tri sata mora držati u frižideru, izvaljamo ga, kalupima izradimo oblik kolačića i potom keks Maslinko pečemo.
Koliko Vam oduzme vremena pravljenje tih proizvoda, odnosno koliko se tome trebate posveti?
Ako se radi samo jedan proizvod ne treba mi baš cijeli jedan dan jer ja ne radim velike količine. Ako radim marmeladu to je najviše pet kilograma. Primjerice, od smokava, grožđa ili od čega god drugog, granica mi je svaki dan pet kilograma. To je za moju potrošnju i prodaju sasvim dovoljno. Ipak su to prirodni proizvodi s našeg otoka, nekada je urod veći nekada manji i kao što sam rekla, za jedan proizvod granica mi je 5 kilograma.
Zahvala za suradnju
Turistika zajednica Tkona i Općina prvi su na Pašmanu i Ugljanu koji su pokrenuli Sajam HOP-a. Suradnja s njima je još uvijek, vjerujem, jako dobra?
Naravno, kroz mnoge manifestacije koje organiziraju pomažu nama OPG-ovcima. Omogućuju nam izlaganje svojih proizvoda, a tijekom turističke sezone svaki tjedan se u Tkonu održava Sajam HOP-a. Mi svi imamo različite proizvode i ne ulazimo jedni drugima u proizvodnju, ali ono što je najljepše je to što se međusobno možemo družiti, razmijeniti iskustva ili dijeliti probleme s kojima se suočavamo. Svakako da nam Turistička zajednica puno pomaže, sa savjetima, doprinosima, a ponajviše s otkupljivanjem naših proizvoda koje prezentiraju kao poklon gostima Tkona i otoka Pašmana. Kad god se održava neka priredba ili neka manifestacija uvijek nas uključe i preporučuju i reklamiraju, a to nama svakako dosta znači. Ovim putem zahvaljujem našem TZO -u i Općini koji nam uvijek pomažu i daju vjetar u leđa da budemo još bolji OPG i HOP proizvođači.
Zadovoljni ste sa sviješću potrošača koliko je bitno kupovati domaće i zdrave proizvode?
Naravno da je bitno kupovati ono što je izvorno, što je naše, ono što je dobre kvalitete i siguran proizvod. Trebalo bi podržavati OPG proizvodače, ljude koji rade na svojoj zemlji i na svom imanju. Pogotovo je to važno za otoke. Međutim, ono što Vlada radi i taj Zakon o otocima, to nama ne znači puno. Još uvijek imam osjećaj kao da nas tjeraju s otoka.
Kako komentirate suradnju raznih trgovačkih lanaca s OPG proizvođačima?
Mislim da to kod nas, barem kod mene, ne može uspjeti jer ja ne radim tako velike količine. Ali vidim da Špar radi na takvim hvalevrijednim projektima i vidim da su se uključili neki mali domaći proizvođači čiji se proizvodi mogu vidjeti i u takvim lancima i ja im ovim putem čestitam. Lijepo je vidjeti njihove proizvode na njihovim policama. A ja sam zadovoljna i sretna i s ovim što imam, posebno nakon što sam dobila Brončanu povelju za Maslinka.
najnovije
najčitanije
Županija
poličnik
DANI MASLINOVOG ULJA Prvo izdanje manifestacije okupilo stručnjake i gastronome
Svijet
šef bosanskih srba
Sud BiH izdao nalog za uhićenje Milorada Dodika
Vaterpolo
uvjerljiva pobjeda
Vaterpolisti Zadra na Višnjiku izdominirali beogradski Stari Grad
Nogomet
SUPERSPORT HNL
Slaven Belupo pobjedom protiv Gorice skočio na četvrto mjesto
Hrvatska
lome se koplja
HDZ i desnica za obavezni vojni rok. Ljevica nije toliko ujedinjena
Zadar & Županija
raskol pred izbore
ŽO HDZ-a raspustio Gradski odbor na Pagu! Razlog je kandidatura Stipe Žunića za gradonačelnika
Nogomet
Nastavak sage
Gašpar Begonja ne može u utrku za predsjednika NSZŽ-a: “Imao sam želju napraviti nešto dobro”
Zadar
4 CLINIC
Maja Grgec Dragičević i Kristina Blaslov prakticiraju najnovije metode liječenja poremećaja rada štitnjače
Zadar
PRVE PO ZLATO
POSJET TRŽNICI Cijena šparoga kao kilo šnicela, a ipak se kupuju
Zadar & Županija
kandidat za gradonačelnika