Foto: MISLAV KLANAC
Svi znamo da je promet na zadarskoj tržnici oslabio pa je to za očekivati i na ribarnici. Međutim, da će nas u ribarnici dočekati samo sedam štandova sa svježom ribom nismo baš očekivali. Znamo i to da je sad vrijeme lovostaja na malu plavu ribu, pa je logično bilo da ima i manje prodavača, ali kako doznajemo, nije čak ni do toga. Ljudi ne kupuju, a prodavači će se vratiti kad se malo popravi stanje, kad se otvore svi restorani i ulice grada budu ispunjene posjetiteljima.
Što se tiče domaćih ljudi, oni koje smo sreli i inače imaju naviku kupovati na ribarnici, a za dobru ribu će izdvojiti jer riba je zdravlje. Nas je, pak, zanimalo kako se kreću cijene u odnosu na prošlu godinu, kada smo kovače i škarpine plaćali od 35 do 40 eura po kilogramu, orade od 10 do 12 eura, gofa i romba po 25 eura, mole od 10 do 12 eura, a sredelu po 4 eura, dok su velike trlje bile 11, a male 6 eura.
Grdobina 16 eura
– Više nema ni prodavača, a nema ni kupaca. Prodavači odustaju, ali možda se vrati više njih na proljeće. A inače, ljudi kupuju ono što vole, kad su dica i bolesni, onda se kupuju moli, dok stariji ljudi vole sitnu ribu za frigati ili za brudet. Međutim, smanjio se broj kupaca. Stari su umrli, a mladi slabo kupuju ribu, kazala nam je prodavačica Branka dok nam je prilazio barba s upitom za ciple zlatare.
Kad smo mu rekle da je od cipla dobra juha, samo nam je odmahno i kazao: »Juha? Zaboravi!«.
Branka nam je rekla kako su se cijene u odnosu na prošlu godinu dignule za 1 do 2 eura. Barba je uzeo ciple, a dobio je i popust za umirovljenike.
Danas se na ribarnici velike raže prodaju po 13 eura, a male po 5 eura kilogram. Morski pas je 12 eura, a mačka 10,50 eura. Cijene orade variraju o veličini i ovisno o tome jesu li divlje ili iz uzgoja pa tako imamo manje iz uzgoja za 10 do divljih od 16 eura. Na jednom štandu smo pronašli i filete orade kojima je cijena 25 eura za kilogram. Grdobinu smo našli za 16 eura, moli su od 10 do 13 eura, a velike trlje su 20 eura. Tu je i grug ili ugor koji košta 12 eura. Cipli zlatari su po 10 eura, a šaruni i sitna riba po 5 ili 6 eura.

Prodavač Boris
Mrtva sezona
Gospođa Sanja je kod prodavačice Branke kupovala grdobinu i ražu, a upitali smo je kako komentira cijene ribe na ribarnici.
– Cijene su pošle gori, a ponuda je takva kakva je. Ali nije problem ni platiti kad je riba friška, kad znate što uzimate. Ne kupujete to svaki dan, to ćete jesti jedanput u tjednu i gotovo. Mi domaćice uvijek gledamo da nam je pristupačno, a i da je najkorisnije jer znam da ću od grdobine moći i na lešo i na brudet napraviti. Ali, bez obzira na cijene, odvojit ću uvijek da barem jednom tjedno kupim dobru ribu. Ima li čovjek malo ili puno – cijena je ista, prilično visoka za naš standard. Međutim, riba je ipak riba – zdravlje, kazala nam je Sanja dodavši da je upravo kupila ribe za četiri obroka, a da je meso kupovala, kaže, bilo bi i skuplje.
Na ribarnici osim štandova s friškom ribom, imamo i dvije trgovine sa smrznutom ribom i morskim plodovima. U Di Maris trgovini cijene su ostale iste kao i prošlog proljeća.
– Poskupljenja nije bilo, čak moguće da je par artikala išlo i dolje s cijenom. Ljudi dosta kupuju našu ribu, pogotovo u sezoni. A sad je mrtva sezona, sad nitko nigdje ništa ne kupuje. Kazao nam je prodavač iz trgovine, dok nam je Boris, prodavač na štandu, kazao kako zimi na ribarnici moraju i spuštati cijene.

Marija bira ribu za gradele
Cijene niže i 50 %
– Ponuda je takva kakvu vidiš, al ne možeš prodati. Do podne ako uhvatim 100 eura bit će dobro, što više reći… Cijene su po ništa. Evo orade iz uzgajališta su 10 eura, a one divlje ako su veće, znaju biti i po 30 eura. Ovisi o veličini. Inače, škrpine i lignje su 20 eura, a pagar ili takozvani brat od zubaca isto tako, kazao nam je Boris dodavši kako je to sad zimsko, uvijek isto razdoblje kad moraju spuštati cijene ribe kako bi makar nešto prodali.
– Cijene su se i spustile, čak i do 50 %. Nisam samo ja spustio, već više njih jer tko može zimi cijenu držati? Spustimo zimi totalno, i kupcu i ribaru. Moš’ ti dobit i mukte ribu, al’ kome ćeš prodati? Kad dođe srdela onda čak i ima nešto ljudi, kazao nam je Boris taman dok nam je na štand dolazila Marija po ribu za gradele. Upitali smo je kako komenira ponudu i cijene na ribarnici.
– Naravno da mi je cijena važna, ali nemaš puno izbora. Mislim ako ćeš jeftinije onda moraš u trgovine, ali mi ne kupujemo u dućanima već idemo samo na tržnicu, na ribarnicu i neke manje trgovinice, kazala nam je Marija.
Sve u svemu, friške lijepe ribe na ribarnici se može pronaći. Za svakog ponešto, ovisno o dubini džepa, a s dolaskom friške srdele i proljećem valjda će doći i kupci.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!