Subota, 23. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SVEČANI UGOĐAJ

Brojni zadarski obrtnici, cvjećari, ugostitelji, u pripremama za blagdansko vrijeme: Pletu se prvi adventski vijenci

Autor: Nina Vigan

13.11.2024. 11:20
Brojni zadarski obrtnici, cvjećari, ugostitelji, u pripremama za blagdansko vrijeme: Pletu se prvi adventski vijenci

Foto: LUKA JELIČIĆ



Nepisano pravilo je da se nakon blagdana Svih svetih naši obrtnici počinju pripremati za nadolazeće blagdansko vrijeme. Iako ovogodišnji Advent počinje u nedjelju, 1. prosinca i traje do utorka 24. prosinca na Badnjak, blagdansko ozračje polako se počinje osjećati u našem gradu. Božićni ukrasi polako se postavljaju na ulice, a u prodavaonicama već možemo vidjeti kuglice, adventske svijeće i umjetna božićna drvca. Uskoro, čut ćete i božićne pjesme i popiti prvo kuhano vino na našem Adventu ili u nekoj konobi na božićnom domjenku.


Adventski vijenac 40 eura


Prvi ukras kojeg postavljamo u svoje domove je adventski vijenac. Mnogi s uzbuđenjem čekaju upravo ovo vrijeme kada mogu pokazati svoje umijeće izrade adventskih vijenaca, ili vjenčića za vrata koja će dočekivati goste. U slučaju da vas taj umjetnički dio i ne zanima previše, uvijek se možete opskrbiti vjenčićima u prodavaonicama ili cvjećarnicama. U Zadru, cvjećari se polako počinju pripremati iako smo u obilasku naišli i na one koji još čekaju robu dobavljača kako bi krenuli u blagdansku avanturu. Jedna od cvjećarica s kojom smo razgovarali, a s obzirom na to da je tek otvorila svoj obrt, već se pripremila i izradila adventske vijence koji će krasiti blagdanske stolove.


– Kako smo novootvorena cvjećarnica, krenuli smo ranije kod dobavljača da provjerimo cijene, da se pripremimo. Cijene su se dosta digle, ako ne udvostručile. Nisu više ni pristojne. Svakako, dosta toga smo već pripremili i u ponudi ćemo imati adventske vijence, za uređenje stola, vjenčiće za vrata, razne ukrase, figurice i jaslice. Cijene ćemo još definirati, ali neki prosjek za vijenac će biti tridesetak eura. Svakako, pokušat ćemo nabaviti i neke jeftinije stvari, tako da imamo šarolikiju ponudu, da ne bude samo 30-50 eura cijena vijenaca. Trudimo se da bude i pristupačnijih cijena, kazala nam je cvjećarnica pokazavši nam jedan od malo većih vijenaca koje je danas napravila, a koji će koštati 40 eura.




– Inače, u cvjećarnici u kojoj sam radila počeli bismo s pripremom tjedan dana poslije Svih svetih. Mi bismo tada krenuli, ljudi bi počeli razgledavati, ali sama prodaja ne bi počela odmah. Ove godine, prava svijeća se pali 1. prosinca, a desetak dana prije toga počet će prava prodaja. Prvih desetak dana se razgledava, provjeri najbitnije – cijene, pa onda ovisno o budžetu kupuje se prije prve nedjelje u došašću, istaknula je cvjećarica koju smo upitali nije li ljudima jeftinije da sami naprave svoje ukrase.


Obnova starih ukrasa


– Nekad i nije, jer samo zelenilo je skupo, cvijeće dosta košta. Dok nađete obruč koji želite, materijale za rad, potroši se… Htjeli ne htjeli, ispod trideset eura ga je teško napraviti s obzirom na cijene svega. Ni u trgovinama neće biti ništa jeftinije, nema tu neke velike razlike u cijenama, napomenula nam je cvjećarica koju smo posjetili, dok je i druga cvjećarnica u koju smo ušli, upravo danas je počela s pripremom.


– Svake godine, imamo sve standardne ukrase u ponudi, ali uvijek i nešto novo izbacimo. Zadrani rado kupuju, i cvijeće i adventske ukrase, čak nam dolaze zaljubljeni dječaci koji žele kupiti cvijeće za curu u vrtiću. Što se tiče adventskih vijenaca, žene ih i doma rade. Dođu kod nas, kupe materijale i okušaju se doma. Ali znaju doći kod nas, pa nam kažu kako su potrošile novce, a ništa nisu napravile. U našoj cvjećarnici, mi i obnavljamo naše radove. Vrate nam se vijenci koje su stari i po dvadeset godina, žene ih donesu da ih malo prepravimo, zalijepimo, stavimo svijeće, kazala nam je cvjećarica koja nam je objasnila i da je o cijenama jako teško govoriti jer, primjerice, samo parafin koji dolazi iz Rusije, a koja je pod embargom, putuje za Tursku, iz Turske do nas, pa je znatno skuplji i u ograničenim količinama.


Do božićnog ugođaja jako je stalo restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima koji se trude pružiti jedinstvena iskustva svojim posjetiteljima. Kako je Božić vrijeme druženja i darivanja, mnoge tvrtke organiziraju večere sa zaposlenicima upravo u nekoj od zadarskih konoba ili restorana, a koji su većinom već popunjeni.


Rezervacije u konobama


Marko Nekić, direktor konobe Berekin, kazao nam je kako je njihova konoba takoreći lider po pitanju božićnih domjenaka.


– Već početkom listopada mi smo popunili termine u našim objektima. Ljudi nas kontaktiraju još krajem ljeta jer znaju da se termini jako brzo popune. Osim konobe, imamo i »Berekin Catering« jer radimo domjenke s cateringom, a tu je i »Berekin Wedding & Event Resort« gdje isto radimo božićne večere. Naš podbrend je i »Božićna čarolija«, posebna ponuda i prekrasan božićni ugođaj na našim lokacijama koje prikladno uredimo. Dakle, imamo poseban vizual samo za prosinac kako bi naši posjetitelji doživjeli pravu božićnu bajku, istaknuo nam je Nekić.


Još jedna od traženijih konoba u gradu, koja sa svojim ambijentom i položajem pruža božićno iskustvo je i konoba Kamen. Baš kao i u Berekinu, popunjeni su skoro svi termini u konobi Kamen.


– Prosinac nam je već praktički pun. Nema više termina za petak i subotu, a za nedjelje kad imamo glazbene večeri ostalo je samo malo mjesta. Sredinom listopada već se popune termini, a neki nas zovu i mnogo prije. To se prvenstveno odnosi na veće grupe, pošto žele biti sigurni da će imati mjesta. A kako nam se većinom isti gosti vraćaju svake godine, već su i naučili kad trebaju rezervirati svoje mjesto pa čim objavimo na društvenim mrežama da primamo rezervacije odmah se java. Tako da je praktički isti dan sve popunjeno, napomenuli su iz konobe Kamen.