ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

TRAŽENO ZANIMANJE

Na zadarskom Sveučilištu kreće prekvalifikacija učitelja u deficitarne odgojitelje u vrtićima

Autor: Goran Šimunov

28.10.2024. 13:30
Na zadarskom Sveučilištu kreće prekvalifikacija učitelja u deficitarne odgojitelje u vrtićima

Foto: Luka Jeličić



Na Sveučilištu u Zadru već tijekom ove akademske godine trebao bi se početi provoditi Program prekvalifikacije učitelja u odgojitelje, potvrdila nam je Maja Cindrić, pročelnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru. Ovo sveučilište će time među prvim visokoškolskim ustanovama u Hrvatskoj omogućiti da se što brže dođe do određenog broja novih odgojitelja koji se smatraju deficitarnim zanimanjem.


Vatrogasna mjera




Ovakve programe učiteljski fakulteti izvodit će sukladno ranijim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. U nedostatku odgojitelja vatrogasnom mjerom je od 2022. godine omogućeno da učitelji razredne nastave mogu biti odgojitelji u dječjim vrtićima, no za to nakon izvjesnog vremena moraju proći prekvalifikaciju.


Ovaj program se donedavno nije mogao provoditi na fakultetima, budući da nije bio upisan u Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO), pa se posla izrade Programa prekvalifikacija prihvatio Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, nakon čega je upisan u HKO.


Upravo je Sveučilište u Osijeku prije nekoliko dana objavilo kako su počele prijave za program prekvalifikacije učitelja u odgojitelje na njihovu Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, nakon što je Program ranije prihvaćen na sjednici Fakultetskog vijeća.




Mogu se prijaviti samo oni koji su zaposleni kao odgojitelji u nestručnoj zamjeni, a imaju završen učiteljski fakultet i to specijalistički diplomski stručni studij, integrirani prijediplomski i diplomski studij ili četverogodišnji stručni studij primarnog obrazovanja.


Program će se financirati vaučerima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


Na dnevnom redu




Pročelnica Odjela Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Maja Cindrić kazala je kako će se Program prekvalifikacije učitelja u odgojitelje naći na dnevnom redu sjednice Senata Sveučilišta zakazane za sutra 29. listopada 2024.


– Ako Senat potvrdi Program, natječaj za upis kandidata za Program prekvalifikacije bit će raspisan početkom studenog, najavljuje prof. Cindrić.


Cilj programa, koji će se raspisati na Sveučilištu u Zadru, je da pristupnici steknu kompetencije o osnovama psihološkog i pedagoškog razvoja djeteta rane i predškolske dobi, kreiranja poticaja i aktivnosti u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, poticanja i praćenja razvoja djeteta rane i predškolske dobi, kreiranju kurikuluma i dnevnih aktivnosti u dječjim vrtićima, inkluzivnom odgoju i obrazovanju, pedagoškoj i ostaloj dokumentaciji u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju.