ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

zločin iz 1991.

Potvrđena optužnica protiv ubojice djeda Luke Modrića!

Autor: Portal ZL

28.10.2024. 09:54
Potvrđena optužnica protiv ubojice djeda Luke Modrića!

Foto: Katarina Ergović



Na Županijskom sudu u Splitu potvrđena je optužnica protiv Željka Badže, ubojice djeda Luke Modrića te mu je istodobno i odbijen zahtjev za suđenje u odsutnosti, piše 24 sata. Optužnicom se Badžu tereti za ratni zločin u Zatonu Obrovačkom, točnije u prosincu 1991. godine je u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci presreo na cesti Luku Modrića, djeda poznatog nogometaša, koji je na ispašu vodio koze, te ga ubio.


Nakon toga je s nepoznatim muškarcima, pripadnicima specijalnog voda SJB Obrovac u Mekom Docu ubio još šest civila, supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69), Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64).


Ova istraga bila je pokrenuta davne 1993. godine na Županijskim sudom u Zadru, da bi je kasnije preuzeo sud u Splitu kao jedan od četiri specijalizirana suda za ratne zločine.




I tada su se još sumnjičili Đorđe Jelić i Bogdan Gagić. Njih su dvojica bili nekadašnji pripadnici milicije SAO Krajine i nedostupni hrvatskom pravosuđu. Hrvatska je tražila njihovo ispitivanje zamolbenim putem, što se dogodilo tek 2011. godine.


Optužnica pravomoćna


Postupak protiv njega iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Tada je zatraženo ispitivanje u Australiji, čemu nije udovoljeno, no njegov sin je obavijestio policiju kako mu je otac u Hrvatskoj, odnosno dostupan hrvatskom pravosuđu.


Krajem godine, zbog nedostupnosti pravosudnim tijelima, određen mu je istražni zatvor. Njegova je obrana nakon podizanja optužnice tražila da se neki dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti, što je prvo odbilo optužno vijeće, a zatim je taj stav optužnog vijeća potvrdio i Visoki kazneni sud (VKS), piše 24sata.


Badžina obrana je tvrdila da on nije  zapovijedao postrojbom koja je počinila zločine. Tvrdili su isto tako da nema dokaza protiv Badže, no argumentacija obrane nije prošla, pa je optužnica postala pravomoćna.


Što se tiče zahtjeva tužiteljstva da se Badži sudi u odsutnosti, obrana se tome protivila, pa su naveli da u optužnici nije navedeno zašto je Australija odbila da se tamo ispita kao osumnjičenik po zamolnici Hrvatske.