ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Pozitivni učinci

Općina Posedarje opremila je kuhinje svih područnih škola

Autor: Nikolina Lucić

28.10.2024. 09:45
Općina Posedarje opremila je kuhinje svih područnih škola

Foto: Općina Posedarje

Učenici područnih objekata Osnovne škole braće Ribar u Posedarju u novu su školsku godinu ušli uz još lakši pristup zdravim školskim obrocima jer su, zahvaljujući Općini Posedarje, u svim četirima područnih školama uređene i opremljene kuhinje gdje se pripremaju topli i zdravi obroci za učenike.


Vrijedna donacija


U cilju da učenicima osiguraju što bolje školske obroke, naročito one kuhane, sve više škola diljem županije dalo se u opremanje, proširenje ili pak izgradnju školskih i blagovaoničkih kapaciteta.


Jedan je to od najvažnijih zahtjeva za ostvarivanje preduvjeta za jednosmjensku i cjelodnevnu nastavu, kojoj se na nacionalnoj razini teži.



Donacijom Općine Posedarje, u iznosu od 20 tisuća eura, uspješno su opremljene, obnovljene, dopunjene i uređene kuhinje i blagovaonice u područnim školama u Podgradini, Slivnici Donjoj, Slivnici Gornjoj i Islamu Latinskom.


– Općina Posedarje pomogla je u podizanju standarda i kvalitete života u malim područnim školama, na radost učenika i učiteljica koje su svojim trudom i angažmanom pomogle da se projekt što bolje realizira.


Opremanje školskih kuhinja u područnim školama izuzetno je važno zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje učenika, obrazovni proces i razvoj lokalne zajednice, kazao nam je načelnik Ivica Klanac.



Zdrave navike


Važnost zdrave i uravnotežene prehrane u školama već je neko vrijeme predmetom rasprava i projekta jer, s obzirom na sve nezdravije životne navike, većine stanovništva i sve lakša dostupnost nezdrave hrane, zdrava je prehrana u školi, uz obrazovanje o zdravim životnim navikama, važnija neko ikada prije.


– Školske kuhinje omogućuju djeci pristup kvalitetnim, nutritivno bogatim obrocima koji su ključni za njihov rast i razvoj.



Dobro opremljene školske kuhinje mogu pomoći u osiguravanju pravilne prehrane, koja je osnova za fizički i mentalni razvoj te u edukaciji djece o važnosti zdrave prehrane, čime se usvajaju zdrave navike od rane dobi, naglasio je Klanac.


Školske kuhinje imaju svu potrebnu opremu i uređaje za pripremu užine te toplih obroka za učenike koji sada imaju i čisto i uređeno mjesto gdje, zajedno s prijateljima, mogu jesti.


Škola je tako postala mjestom u kojem se ne uči samo teorija, već kroz razne projekte, pa tako i školsku prehranu, usvajaju zdrave životne navike.



Ovaj sadržaj je sponzoriran te nastao u suradnji s Općinom Posedarje