ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

nastavak vrijednih radova

Uređenje obalnog pojasa doprinos razvoju turizma Općine Starigrad

Autor: Iva Bucić

28.10.2024. 09:18
Uređenje obalnog pojasa doprinos razvoju turizma Općine Starigrad

Foto: TZO Starigrad

Nakon uspješno realizirane druge podfaze, Općina Starigrad nastavlja s radovima na uređenju Središnjeg obalnog pojasa u naselju Starigrad Paklenica. Kako kazuje općinski načelnik Marin Čavić, u tijeku je postupak nabave za treću podfazu projekta, a procijenjena vrijednost radova iznosi 700 tisuća eura (bez PDV-a).


Sustavna rekonstrukcija


Projektom uređenja središnjeg obalnog pojasa predviđena je sustavna rekonstrukcija i unificiranje cjelokupnog prostora čime će se stvoriti jasno definirani pješački i prometni tokovi.


U planu je da obala bude popločena kamenom, a šetnica i pješačke površine bit će uređene s posebnim naglaskom na estetsku i funkcionalnu skladnost. Uz to, prometne i parkirališne površine bit će bolje organizirane čime će se omogućiti lakši pristup obali i sigurnije kretanje vozila i pješaka.


– Trenutno stanje ovog dijela obale ne zadovoljava, s obzirom na to da se njegovo uređenje odvijalo bez jasne strategije.



Stoga su neki dijelovi obale betonirani, neki popločeni, a neki zemljani ili djelomično nasuti. Ovaj nedefinirani pristup rezultirao je nejasnim prometnim i pješačkim stazama.


Projektom uređenja središnjeg obalnog pojasa predviđena je kamenom uređena obala, šetnica i pješačke površine, prometne i parkirališne površine te zaštitne i parkovno uređene površine.


Područje planiranog zahvata proteže se u ukupnoj dužini oko 80 metara, a projekt uređenja Središnjeg obalnog pojasa u naselju Starigrad Paklenica započeli smo provoditi u 2022. godini, kazuje općinski načelnik.


Brojne koristi


Cilj projekta je rekonstruirati i urediti središnji obalni pojas kako bi se zadovoljile sadašnje i buduće potrebe lokalnog stanovništva i gostiju u pogledu rekreacije orijentirane prema moru, a zbog svoje zahtjevnosti, prvenstveno financijske, projekt je podijeljen u više podfaza.



No, kako naglašava Čavić, projekt je prepoznat od strane resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pa je prethodne dvije godine ostvareno sufinanciranje kroz javni poziv za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.


– Očekujemo da će provedba projekta donijeti brojne koristi, ne samo za estetski izgled obale, već i za razvoj lokalnog turizma i gospodarstva.


S novim sadržajima, obalni pojas postat će atraktivno mjesto za okupljanje i rekreaciju, doprinoseći kvaliteti života naših sugrađana, zaključuje načelnik Čavić.



Ovaj sadržaj je sponzoriran te nastao u suradnji s Općinom Starigrad