ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

turistički potencijal

Kameni ledenjak postaje edukativni geološki park

Autor: Nikolina Lucić

28.10.2024. 08:47
Kameni ledenjak postaje edukativni geološki park

Foto: Luka Jeličić

Kameni ledenjak koji se izdiže iznad zaselka Katuše u Medviđi dobro je poznato odredište brojnim domaćim planinarima i turistima, koji vođeni ljubavlju prema prirodi redovito posjećuju ovaj jedinstveni krški fenomen s kojeg se pruža pogled na cijelu Bukovicu i Ravne kotare, Velebit, Prominu, a za lijepa vremena čak i na Dinaru. Kameni ledenjak je jedinstvena vapnenačka formacija impozantnih dimenzija.


Svojom formom predstavlja jedinstveni orijentir u prostoru vidljiv izdaleka. Njegova jedinstvenost i privlačnost velik je potencijal za stvaranje još jedne lijepe, nove turističke priče.


Skriveni biser


Skriveni biseri i prirodne ljepote u zadarskom su kraju prava rijetkost, jer, kako bi domaći kazali, nema mjesta koje turisti nisu otkrili – od skrovitih divljih plaža, do bogatih šuma sa skrivenim puteljcima i nezaboravnim vidikovcima. Ipak, nekim bi mjestima takva popularnost itekako dobrodošla, a Kameni ledenjak iznad sela Katuše na samom rubu benkovačkog kraja upravo je takva destinacija.


Kameni je ledenjak dugo vremena bio nepoznanica, a sada je zaštićen kao osobita krajobrazna vrijednost te je pokrenut postupak pri Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije da se proglasi geološkim parkom koji može služiti kao edukativni krajobraz na kojemu se vidi djelovanje vode tijekom protoka vremena u vapnenačkim stijenama, od pukotina od par milimetara do pukotina dubine i dvadesetak metara.



Proglašenjem geološkog parka ovaj zapostavljeni prostor dobio bi jednu novu vrijednost koja će postati temeljem za mnogo više turističkih priča u ovome selu.


Krški fenomen


Kao i svaki drugi ruralni kraj, i uz Bukovicu se vežu brojne legende, a za kameni se ledenjak govorilo da je, kada je Bog vidio kako ljudi u ovom kraju pate zbog manjka vode i teškog, krškog kamenitog krajolika, odlučio u stijenama napraviti lokve. Kada je đavao vidio da je ljudima lakše, svaku je pukotinu otvorio noktom kako bi voda otekla dalje.


Popularno je već ovo izletište, za planinare, koje autobusi iskrcaju u Karinu podno kanjona rijeke Bijele. Oni se potom pješice, preko kanjona zapute do najvišeg vrha Bukovice – Jurišinke na Kunovcu visine 674 metra i do kamenog ledenjaka, gdje mnogi znaju i prespavati u iskonskom ambijentu netaknute prirode.


Kameni ledenjak iznad zaselka Katuše predstavlja jedinstvenu prirodnu ljepotu i nedovoljno iskorišteni turistički potencijal Bukovice i Ravnih kotara.


Ovaj krški fenomen, impresivnih vapnenačkih formacija i spektakularnih pogleda, sve više privlači planinare i ljubitelje prirode, ali njegova prava vrijednost tek dolazi do izražaja zahvaljujući postupku proglašenja geološkim parkom.


Ova inicijativa ne samo da će pridonijeti zaštiti i očuvanju ove prirodne baštine, već će omogućiti daljnji razvoj turizma u zapostavljenom ruralnom kraju, donoseći mu zasluženu pažnju i priliku za stvaranje novih turističkih priča.