Za 30-godišnjeg Španjolca to je druga pobjeda sezone nakon što je slavio u Australiji, te ukupno četvrta u karijeri.


“Bilo je nevjerojatno vidjeti ovu publiku, osjećao sam njihovu podršku cijeli vikend. Iskreno, stvarno sam želio ovo. Trebao sam za sebe, rekao sam da želim još jednu pobjedu za Ferrari i sada je imam, uživat ću u posljednje četiri utrke,” kazao je pobjednik.




Sainz je na Autodromu Hermanos Rodriguez startao s prve pozicije, izgubio je vodstvo, ali je kasnije sigurnom vožnjom vratio vodeću poziciju i na koncu pobijedio sa 4.7 sekundi prednosti ispred Britanca Landa Norrisa u McLarenu, dok je treći bio Sainzov momčadski kolega, Monegažanin Charles Leclerc sa 34.8 sekundi zaostatka.


“Bila je to vrlo teška utrka, prvih nekoliko krugova clj je bio ostanak u utrci i izbjegavanje bilo kakvih sudara. Čestitam Carlosu i Ferrariju, danas su bili vrlo brzi, ali dao sam sve od sebe,” kazao je Norris.


“Bilo je teško, prvi odlazak bio je usmjeren na kontrolu temperature. Cijeli sam vikend bio na začelju, tako da je treće mjesto bilo najbolje što smo mogli postići. Ali bila je to sjajna utrka Carlosa i za ekipu što je najvažnije. Super dobro funkcioniramo, vratili smo se na razinu na kojoj bismo trebali biti. Konstruktorski naslov je cilj i s ovakvim vikendima sve smo bliže tome,” dodao je Leclerc.


Četvrto i peto mjesto su zauzeli vozači Mercedesa, Lewis Hamilton i George Russell, a šesti je bio vodeći u ukupnom poretku SP-a Nizozemac Max Verstappen u Red Bullu.


Već u prvom krugu je došlo do incidenta i kontakta između Alexandera Albona u Williamsu i Yukija Tsunode u Visa Cash App RB F1 ekipi. Obojica su završila utrku, a na stazu je izašlo sigurnosno vozilo.


Utrka je nastavljena u sedmom krugu, poveo je Verstappen ispred Sainza, Norrisa, Leclerca, Hamiltona i Russella. U devetom krugu Španjolac je napao i pretekao Nizozemca, a zatim je Verstappena napao i Norris. Prošao ga je s vanjske strane, ali je morao ići preko trave. Verstappen je uzvratio i napao Norrisa koji je još jednom morao ići izvan staze. Njihovo “nadmudrivanje” je iskoristio Leclerc prešavši obojicu.


Verstappen je kasnije kažnjen sa 10 sekundi zbog opasne vožnje. Nizozemac je potom zaradio još jednu kaznu od 10 sekundi zbog pretjecanja izvan staze.


Četiri utrke prije kraja prvenstva Verstappen vodi sa 362 boda, međutim nije pobijedio već deset utrkla u nizu. Norris je smanjio zaostatak na 47 bodova, a treći je Leclerc sa 291 bodom.


U poretku konstruktorta McLaren ima 566, Ferrari 537, a Red Bull 512 bodova.


Iduća utrka je VN Brazila u Sao Paulu 3. studenog.


REZULTATI:
 1. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)     1:40:55.800
 2. Lando Norris (VB/McLaren)      +    4.705
 3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      34.387
 4. Lewis Hamilton (VB/Mercedes)       44.780
 5. George Russell (VB/Mercedes)       48.536
 6. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      59.558
 7. Kevin Magnussen (Dan/Haas)         63.642
 8. Oscar Piastri (Aus/McLaren)        64.928
 9. Nico Hülkenberg (Njem/Haas)        1 krug
10. Pierre Gasly (Fra/Alpine)          1 krug

UKUPNO:
1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     362 boda
2. Lando Norris (VBr/McLaren)        315
3. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     291
4. Oscar Piastri (Avs/mclaren)       251
5. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)        240
6. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     189

KONSTRUKTORI
1. McLaren        566 bodova
2. Ferrari        537
3. Red Bull       512
4. Mercedes       366
5. Aston Martin    86
6. Haas            46...