ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

prije sjednice

Prostorni plan bitka je za grad, važnija čak i od proračuna

Autor: Iva Bucić

26.10.2024. 07:30
Prostorni plan bitka je za grad, važnija čak i od proračuna

Foto: Luka Jeličić



Prije negoli se započne raspravljati o amandmanima na prijedlog proračuna za 2025. godinu, Akcija mladih od gradonačelnika Branka Dukića zahtijeva jasan odgovor na pitanje kada će Prostorni plan uređenja Grada Zadra (PPU) konačno doći na dnevni red Gradskog vijeća. Traže, osim toga, zabranu izdavanja novih rješenja za apartmane za najam u turizmu u stambenim zgradama te proglašavanje parkova Maraska i Žmirići botaničkim vrtovima Grada Zadra.


Četvrti i posljednji prijedlog Akcije mladih je da se zgrada srednje Ekonomske i Turističke škole prenamijeni u osnovnu školu, a da se Ekonomsko-birotehnička i trgovačka te Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola presele bliže ostalim srednjim školama.


Na taj bi se način, smatraju, rasteretilo OŠ Šimuna Kožičića Benje, jedinu osnovnu školu u zapadnom dijelu Grada Zadra.


Procedura




Nakon što je devet mjeseci gradski proračun za 2024. godinu bio u blokadi, uskoro će u Gradskom vijeću Grada Zadra započeti rasprava o prijedlogu proračuna za 2025. godinu, a gradski vijećnici svoje su proračunske prijedloge gradonačelniku Branku Dukiću mogli dostaviti najkasnije do početka ovoga tjedna.


No, kako ističe AM-ov gradski vijećnik Ante Rubeša, Prostorni je plan bitka za grad i kudikamo važnije pitanje od gradskog proračuna, pa uoči skore proračunske sjednice od Dukića traži konkretan odgovor na pitanje kada će PPU doći pred gradske vijećnike.


Naime, Odluku o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra Gradsko vijeće potvrdilo je prije skoro četiri godine, a PPU konačno krajem prošle godine odlazi na javno savjetovanje, koje traje do 31. siječnja.


No, tek u travnju Grad Zadar Zavodu prosljeđuje primjedbe pristigle za vrijeme javne rasprave, nakon čega počinje njihova analiza i obrada, koja je potrajala do 19. srpnja, odnosno 12. kolovoza, kada je Zavod Gradu dostavio svoje odgovore na 394 pristigla podneska s javne rasprave, a nakon toga, čeka se očitovanje Grada o dijelu primjedbi.



No, Rubeša pritom podsjeća da je velik dio primjedbi automatizmom odbijen – naime, skoro četvrtina pristiglih primjedbi odnosila se na zahtjeve za prenamjenu i širenje građevinskog područja.


– Sve one floskule o velikom broju prigovora, koje više – manje zadiru u povećanje građevinske zone, dva službenika »iskrižaju« u jedno popodne jer ovim prijedlogom nije predviđeno povećanje građevinske zone ni za milimetar, naglašava Rubeša.


A s obzirom na dinamiku, sve se izglednijim čini scenarij koji i Rubeša i ostali opozicijski gradski vijećnici već dugo prognoziraju – da izvršna vlast uopće ni nema namjeru uputiti prijedlog izmjena i dopuna na glasovanje u ovom sazivu Gradskog vijeća, a sve u nadi da će na svibanjskim lokalnim izborima proći bolje negoli prije tri godine.


Zbog toga Rubeša i dalje ne otpisuje stavljanje izvan snage Odluke o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra.


Provizija od betonizacije


– Bez obzira na to hoće li PPU izvršna vlast dati pred Gradsko vijeće ili neće, mi u svakom slučaju imamo opciju da ukinemo taj PPU, s obzirom na to da on sada nije usklađen sa zakonom.


Mada bi se tu onda dozvolila rupa bez određenih pravila u prostoru, ali smatramo da je to bolje nego da riskiramo da HDZ u sljedećem sazivu izglasa ovo što su pripremili, a što mi ne smatramo dobrim, kazao je Rubeša, koji je i na sjednicama Gradskog vijeća više puta istaknuo da Prostorni plan nije pisan za građane, »nego isključivo za investitore i pojedince u Gradskoj upravi i Medulićevoj 5, koji uzimaju proviziju od betonizacije«.



Betonizaciju, osim izmjenama PPU-a, AM želi okončati zabranom izdavanja novih rješenja za apartmane za najam u turizmu u stambenim zgradama.


– Smatramo da se grad pretvorio u jedan veliki apartman i da polako gubi dušu i mediteranski štih koji je nekad imao, upozorava Rubeša, pa ističe da je popuštanjem uvjeta gradnje, kako bi se anulirala kriza 2008. godine, Zadar postao atraktivan jedino ograncima građevinske mafije koji, kako oslikava, »novac peru izgradnjom višekatnica u naseljima s obiteljskim kućama«.


Zabrana izdavanja novih rješenja za apartmane u stambenim zgradama rezultirala bi, smatra Rubeša, normalizacijom cijena cjelogodišnjeg najma za domaće ljude, studente i mlade obitelji. Osim toga, rastjerala bi se, kako kaže, »banda čiji šporki novac definira zadarski građevinski boom«.


Treći zahtjev vijećnika Akcije mladih je da se parkovi Maraska i Žmirići proglase botaničkim vrtovima, pri čemu potonji ima, kako podsjeća Rubeša, spremnu i razrađenu dokumentaciju koju su pripremili građani organizirani u Društvo prijatelja parka Žmirići. No, botanički vrt u Maraska parku znači da bi taj dio trebalo isključiti iz projekta maritimnog muzeja.


Maraska park i škole


– Nadamo se da će se nakon uspješnog mirnog prosvjeda i građani predjela Maraska udružiti u pravno tijelo, kojemu će gradonačelnik dati park na korištenje s ciljem da park pretvore u botanički vrt. Za to nisu potrebna nikakva financijska sredstva, a koja bi to tek bila priča, kada bi vrtove zasadili i izgradili sami građani.



Sedam tisuća kvadrata za HAZU je sasvim dovoljno za taj nekakav muzej, ako se to ikada i realizira, smatra Rubeša pa naglašava ako u dogledno vrijeme ne namjeravamo srušiti Mamuticu ili pola Borika, predlaže da se pokuša zaštititi ono što je još ostalo.


Jedina potrebna investicija u Maraska parku koju traži Akcija mladih je gusti drvored čempresa, koji bi gradska tvrtka Nasadi trebala posaditi u parku uz novoizgrađeni zid Dogus grupe. Četvrti i posljednji zahtjev Akcije mladih je prenamjena zgrade srednje Ekonomske i Turističke škole na Boriku u osnovnu školu, a da se srednjoškolce za prvu ruku smjesti u zgradu Županije.


– Vjerujemo da Županija ima još mjesta u bivšim vojarnama, a za prvu ruku neka naši ekonomisti ili djelatnici u turizmu uživaju u pogledu dok im Županija ne privuče sredstva i izgradi novu školu.


Prihvaćanje ovog prijedloga podrazumijeva se da se odustaje od stupidne ideje, hvala Bogu bivšeg pročelnika Nekića, koji je htio nagrditi budući školski sportski centar, koji bi se trebao izgraditi na sportskim terenima Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, poručuje Rubeša.


Troje gradskih vijećnika iz Kluba Akcije mladih na ovogodišnji su proračun podnijeli 21 amandman težak ukupno 3,5 milijuna eura, odsnosno manje od tri posto od ukupnog iznosa proračuna (od 125.070.989 eura).


– Nakon tri godine možda prvi put izražavamo svoje zadovoljstvo dinamikom primjene niza naših, mahom socijalnih amandmana, koji su postali dio ovogodišnjeg proračuna, ističe Rubeša, pa podsjeća da je Akcija mladih tako u potpunosti ispunila svoj izborni program i dokazala da stoji iza svojih riječi.