ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Povjerenstvo otvorilo predmete

KAZNA ILI OPOMENA Šest (grado)načelnika nije predalo imovinske kartice. Nekima nije prvi put

Autor: Iva Bucić

25.10.2024. 07:30
KAZNA ILI OPOMENA Šest (grado)načelnika nije predalo imovinske kartice. Nekima nije prvi put

Foto: Mislav Klanac, Luka Jeličić, Arhiva ZL



Zbog nepodnošenja imovinskih kartica Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu otvorilo je predmete protiv načelnika Općine Tkon, Anđela Palaškova, načelnika Novigrada Jose Klapana, kaljskog načelnika Bruna Mišlova, načelnika Općine Vrsi Luke Perinića, povljanskog načelnika Predraga Rukavine i gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanića, pri čemu je potonju trojku zbog istog razloga Povjerenstvo već jednom kaznilo.


Predaja do 31. siječnja


– Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmete protiv navedene šestorke zbog moguće povrede članka 10, stavka 4, prema kojem su obveznici dužni jednom godišnje podnositi imovinske kartice Povjerenstvu do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu, potvrdila je glasnogovornica Povjerenstva, Mia Jurinić.


Zakon o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) zadnji je put mijenjan prije tri godine, kada je i uvedena obveza godišnjeg podnošenja imovinskih kartica. Prije toga, imovinske su se kartice podnosile po stupanju na dužnost i prestankom obnašanja dužnosti te u slučaju bitne promjene u imovinskom stanju i to do kraja godine u kojoj je promjena nastala.




No, po novom, imovinske se kartice predaju do 31. siječnja svake godine, čak i ako je u međuvremenu imovinsko stanje ostalo nepromijenjeno. Upravo to najčešće i buni obveznike, kako objašnjava Jurinić, pa su u ovom sazivu zaista česti ovakvi predmeti.


– Imamo jako puno obveznika koji nisu podnijeli godišnje imovinske kartice, upravo zato što su one instrument novog zakona. Sada obveznike buni to što imovinske kartice moraju predavati svake godine, čak i ako nemaju nikakvih promjena u imovini. No, morat će se naviknuti da su to dužni činiti, sumira Jurinić.


U mandatu Dalije Orešković, od 2013. do 2018. godine, Povjerenstvo je za nepodnošenje imovinskih kartica kaznilo 80 obveznika, u mandatu Nataše Novaković, od 2018. do 2023. njih 55, a u godinu i pol mandata aktualne predsjednice Aleksandre Jozić-Ileković, doneseno je oko 250 konačnih odluka vezanih uz nepodnošenje imovinskih kartica.


Konkretno, prema informacijama koje su Faktografu ustupili iz Povjerenstva, do 10. srpnja obveznicima je 34 puta izrečena novčana kazna, a 187 puta opomena. Nadalje, 19 puta nije izrečena sankcija zbog proteka 12 mjeseci od prestanka obnašanja dužnosti (prema odredbama starog Zakona o sprječavanju sukoba interesa) i dva puta je utvrđeno da do povrede nije došlo.


Klapana nisu podsjetili


Nakon što ih se obavijesti o pokretanju postupka, načelnici se moraju očitovati o razlozima nepodnošenja, a prije određivanja opomene ili novčane kazne koje su izriču na javnoj sjednici, Povjerenstvo će razmotriti olakotne i otegotne okolnosti.


– Povjerenstvo me obavijestilo da će zatražiti moje očitovanje. Inače svake godine uredno podnosim imovinsku karticu i svake godine me povjerenstvo uredno obavijesti o rokovima podnošenja. Nažalost, ove godine nisam dobio od njih podsjetnik i to je razlog da sam propustio rok. Istu ću odmah popuniti i podnijeti, poručio je načelnik Novigrada, Joso Klapan.


Imovinske kartice u međuvremenu je, kako nam je potvrdio, podnio i paški gradonačelnik Ante Fabijanić, kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani kaznilo sa 660 eura, jer nije podnio imovinsku karticu za 2021. godinu. Osim Fabijanića, zbog istog je razloga lani je s 535 eura kažnjen i načelnik Vrsi, Luka Perinić, a već je kažnjavan i načelnik Povljane, Predrag Rukavina.


Doduše, Rukavina je kaznu zaradio dok je bio zamjenik načelnika, i to zato što u roku od 30 dana od dana prestanka obnašanja navedene dužnosti u mandatu 2009. – 2013. g. i prije početka obnašanja iste dužnosti u mandatu 2013. – 2017. g. izvješće o imovinskom stanju nije ispunio niti nakon što ga je Povjerenstvo pisanim putem pozvalo na ispunjenje ove obveze.


Rukavina je tada dobio kaznu od dvije tisuće kuna.


Nekima tek prvi put


Za razliku od Fabijanića, Perinića i Rukavine, načelnicima Novigrada, Kali i Tkona ovo je prvi put da su propustili ispuniti navedenu zakonsku obvezu, pa ih zbog nepodnošenja najvjerojatnije čeka samo opomena.


– Nemam ništa drugo za reći nego priznati da mi je ta obaveza ispala iz vidokruga. Zaprimio sam obavijest iz Povjerenstva i podnijet ću imovinsku karticu što prije, kazao je Palaškov.


Osim (grado)načelnika, župana i njihovih zamjenika, imovinske kartice moraju podnositi predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima država ili jedinica lokalne samouprave ima većinski udio, zatim ravnatelji ustanova u zdravstvu kojima je osnivač RH ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obveznicu su, nadalje, i predsjednik RH, predsjednik i potpredsjednici Hrvatskoga sabora, saborski zastupnici, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, državni tajnici, ravnatelji ključnih državnih institucija poput policije, Porezne i Carinske uprave te čelni ljudi Hrvatske narodne banke.


Na popisu obveznika, među ostalima, nalaze se i pravobranitelji, članovi Državnog izbornog povjerenstva, ravnatelji fondova te ravnatelji javnih ustanova za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode i drugih zaštićenih dijelova prirode.