ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

stabilnost lukobrana

Biogradska luka dobila novi sjaj

Autor: Nikolina Lucić

24.10.2024. 19:46
Biogradska luka dobila novi sjaj

Foto: Grad Biograd na Moru



U okviru 26. Biograd Boat Showa koji se, zbog ogromnog interesa izlagača, ove godine proširio na prostor lokalne ribarske i javne pomorske lučice, otvorena je i novoobnovljena biogradska gradska luka.


– Sajam je zahvaljujući Županijskoj lučkoj upravi izašao iz svojih uobičajenih gabarita i proširio se na gradsku luku. Utrošeno je 1,3 milijuna eura za uređenje, a dio je to više od 50 milijuna eura vrijednih ulaganja u našu lučku infrastrukturu, kazao je župan Božidar Longin dodavši kako Biograd uređenjem ove luke dobiva novu vizuru.


Nautički grad


Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a, govoreći o uređenju stare rive koja je napravljena po konzervatorskim uzusima, naglasio je kako je Biograd poznat kao prekrasan nautički grad i trebao je novi ulaz s mora, a to je postignuto uređenjem rive u dužini od 113 metara.




Radovi na sanaciji lukobranskog objekta luke Biograd započeli su krajem rujna 2023. godine, a završeni su u listopadu 2024. godine. Lukobran se suočavao s ozbiljnim oštećenjima, narušila se stabilnost i nosivost.


– Biograd je kao važno turističko i nautičko središte naše županije vapio za uređenjem ovog dijela obalnog pojasa koji nije samo bio neprimjeren za njegov gospodarski i turistički status, već je lošije fizičko stanje predstavljalo veliku opasnost za pomorski promet i pješake, dodao je Škibola.


Temeljni dio postojećeg parapeta, koji se trebao zadržati prema projektu, bio je u izrazito lošem stanju što je bilo moguće utvrditi tek nakon izvršenog iskopa. Uslijed iskopa došlo je do urušavanja zida, odnosno potrebe za rekonstrukcijom istog.


Postavljeni su novi kameni elementi, a na naknadni zahtjev Konzervatorskog odjela visinska kota obale podignuta je za 30 centimetara.


Veća zaštita


Tijekom sanacije izvedeni su radovi na demontiranju izvornih kamenih elemenata, koji su nakon čišćenja i uklanjanja nedostataka ponovo ugrađeni. Također, izvršeni su temeljni iskopi i izgrađeni novi podmorski i nadmorski obalni zidovi, dok je školjera dohranjena potrebnim obrambenim kamenom.


Sanacija lukobrana značajno je doprinijela poboljšanju vizure mjesta čime je Biograd na Moru postao još atraktivnija destinacija za posjetitelje i lokalne stanovnike.


Završetkom ovog projekta postigla se mehanička otpornost i stabilnost lukobrana, čime se poboljšava zaštita luke od valova, zahvaljujući novom parapetnom zidu.


Radovi su izvedeni u skladu s glavnim projektom izrađenim od strane projektanta Gorana Vege (Obala d.o.o.). Ukupna vrijednost radova iznosi 1.306.374,96 eura s uračunatim PDV-om, a izvođač radova je tvrtka Kali gradnja d.o.o. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Biograda na Moru, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.