ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Premijer liga, 5. kolo

Košarkaši Zadra večeras od 19 sati ugošćuju Cibonu

Autor: Andrija Dešpoja

24.10.2024. 08:37
Košarkaši Zadra večeras od 19 sati ugošćuju Cibonu

Foto: Luka Jeličić



Nakon tijesne bitke s beogradskim gigantom Partizanom košarkaši Zadra su automatski pristupili pripremi dvaju nadolazećih ovotjednih ispita, večeras protiv Cibone u Krešinom domu, kao i onom subotnjem kada na isto mjesto istrčava u okviru 5. kola ABA lige još jedna euroligaška momčad, ona Crvene zvezde. Naravno, vječni hrvatski derbi koji će ujedno biti drugi u ranoj sezoni jedini je u glavama momčadi pod vodstvom Danijela Jusupa kojoj je želja da se protiv sastava Bariše Krasića nastavi stopostotna uspješnost u Premijer ligi koja je zasad na čistih 4-0.


Rošade u Ciboni


Ove dvije momčadi već su se susrele ove sezone u Zagrebu, u prvom kolu regionalne lige, kada je Zadar uvjerljivo slavio rezultatom 69:87. No, u mjesec dana koliko je prošlo od tog sraza u Draženovom domu puno se toga promijenilo. Zadar je zaredao s porazima u regionalnom natjecanju, ali i pobjedama u domaćem prvenstvu, dok je Cibona doživjela nekoliko promjena, posebno se one odnose na trenersku poziciju jer je zbog obiteljskih razloga zagrebački klub napustio Christopher Thomas koji je otputovao u SAD i nije poznato hoće li se vratiti, ali u domaćem prvenstvu na klupi bi ionako sjedio Bariša Krasić. Uz tu rošadu na klupi, raskinut je i ugovor s Amerikancem Catom Barberom, a problem Vukovima je teška ozljeda kapetana Krešimira Radovčića, pa je prije nekoliko dana potpisan ugovor s Rokom Rogićem koji će povratnički debi u dresu Cibone imati večeras od 19 sati na Višnjiku. Sve te nevolje Cibosa pak nisu previše omele Zadrane u razmišljanju kako im večeras slijedi zahtjevna utakmica protiv tradicionalno neugodnog takmaca, a i trener Danijel Jusup ne sumnja kako i ova u međuvremenu okrnjena momčad Cibone ima kvalitetu za igranje na višoj razini te kako je svaki protivnik opasan ako ga se podcijeni.





– Dolazi nam Cibona koja je u nekakvoj maloj rekonstrukciji momčadi. Protiv FMP-a bili su dosta dugo u dobitnoj situaciji, a Dinamo su na domaćem terenu relativno uvjerljivo dobili. Vidim da im je potpisao novi igrač, no bez obzira na sve njihove probleme Cibona je uvijek Cibona, i dobro znamo što ta utakmica znači i nama i navijačima. Moramo u prvom redu energetski ući u tu utakmicu na pravi način i onda probati provesti ono što se dogovorimo u svlačionici – istaknuo je Jusup uoči gostovanja Vukova u Krešinom domu, a glavno pitanje koje muči navijače Zadra uoči drugog ovosezonskog najvećeg hrvatskog derbija jest hoće li konačno u službenoj utakmici debitirati Mate Kalajžić, te kakva je situacija s načetima Dominicom Gilbertom i Lovrom Mazalinom. Potonji dvojac trebao bi se naći u sastavu, dok će Kalajžić ostati u civilu i ovu utakmicu, s nadom da će se naći u zapisniku za ogled s Crvenom zvezdom.


Skok igra


Svojevrsnu najavu večerašnjeg ogleda s Cibosima ponudio je tragičar iz prethodne utakmice s Partizanom, Mazalin koji se svakako želi iskupiti za jednu bljeđu partiju, ali je i svjestan da će se puno toga u ovom okršaju odlučivati u skok igri.


– Cibona je jako dobra šuterska momčad. Želimo se fokusirati na sebe, biti bolji iz utakmice u utakmicu. Trebamo zatvoriti skok, koncentrirati se na obranu da sve te šutove koji ne budu ušli pokupimo i kao u svakoj utakmici dati sve od sebe. Pozivam navijače da dođu i podrže nas u što većem broju – poručio je petrinjski centar na radu u Zadru.