ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

nedovoljno prilagođeni kapaciteti

OŠ Krune Krstića hitno potrebna nadogradnja

Autor: Nikolina Lucić

24.10.2024. 07:30
OŠ Krune Krstića hitno potrebna nadogradnja

Foto: Arhiva ZL



Najstarijoj zadarskoj osnovnoj školi, OŠ Krune Krstića u Arbanasima, hitno je potrebna nadogradnja i preuređenje postojećih kapaciteta. Potvrdila nam je to ravnateljica Jasmina Matešić, naglasivši kako za projekt već imaju i idejno rješenje. Iako broj učenika u školama diljem Hrvatske godinama polako, ali sigurno pada, velika se većina gradskih škola muči s manjkom kapaciteta, kako učionica, tako i blagovaonica, kuhinja, sportskih dvorana…


– Od ove godine radimo u jednoj smjeni jer smo ostali bez dvaju razrednih odjeljenja, jednog razreda prvaša i bez petaša s obzirom na to da je bio manji broj četvrtaša u Područnoj školi Ploče. Prije toga smo par godina radili u dvije smjene, a prije toga smo 20 godina bili u jednoj smjeni.


Škola je potpuno rekonstruirana 2008./09. godine kada su promijenjene instalacije, krov, podovi i namještaj koji je do tada bio iz 1960. godine. Sada je pak u planu nadogradnja škole koja će obuhvatiti određeni dio učionica, kabineta i blagovaonica s kuhinjom, kazala je Matešić dodavši kako troškovnik projekta ipak još uvijek nemaju.




Brojne se gradske škole teško prilagođavaju novim zahtjevima resornog Ministarstva i još uvijek ne ispunjavaju uvjete za postupni prelazak na jednosmjenski rad i cjelodnevnu nastavu.


Nedostatni kapaciteti


»Krstić« je jedna od rijetkih gradskih škola koja je uspjela nastavu organizirati u jednoj smjeni, ali ipak, unatoč manjem broju učenika, nemaju potrebne kapacitete za potpuno uredno i nesmetano izvođenje nastave.


Jednosmjenski rad težnja je svih škola, a obveza uvođenja školskog obroka bila im je prvi izazov; u mnogim su školama tek improzivirane školske kuhinje u kojima se mogu pripremati tek »suhi« obroci. Većina ih nema niti dostatne blagovaoničke kapacitete, pa učenici ili marendaju »s nogu« ili u nekoliko grupa.


– Kapaciteti u kojima radimo u jednom su dijelu nedostatni i nisu prilagođeni trenutnim pedagoškim standardima za učionice.


Nedostaje nam kapaciteta za kabinetsku nastavu, knjižnicu, blagovaonicu, a voljeli bismo imati i dodatnu malu dvoranu u kojoj bi za učenike nižih razreda bila organizirana nastava Tjelesne i zdravstvene kulture.


U našoj je školi puno manjih učionica koje nisu prilagođene našim trenutnim potrebama, tako da nam je nasušno potrebna pregradnja prostorija, u povijesti je dio kabineta pretvaran u učionice da bi škola mogla izvoditi nastavu u jednoj smjeni, zaključila je Matešić.