ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

NE PROPUSTITE

BOGAT PROGRAM Čak četiri koncerta ovog vikenda u Nigdjezemskoj, evo tko nastupa

Autor: Matea Guzalić

23.10.2024. 13:11
BOGAT PROGRAM Čak četiri koncerta ovog vikenda u Nigdjezemskoj, evo tko nastupa

Foto: NIGDJEZEMSKA



Nigdjezemska nastavlja s bogatim koncertnim programom, donoseći nam čak četiri glazbene poslastice ovog vikenda.


Tako nas u petak, 25. listopada očekuje koncert punk rock sastava Kriva Istina iz Slavonskog broda i post-hardcore benda Dead Dog Summer iz Čakovca. Odlična je ovo prilika za poslušati domaće snage.


Prva na rasporedu je Kriva Istina, koja ove godine obilježava čak 20 godina postojanja i djelovanja na balkanskoj punk sceni.


Kritika kapitalizma




– Kriva Istina, podrijetlom iz Slavonskog Broda, prebivalištem u Zagrebu, bend je kojeg karakteriziraju brzi ritmovi, melankolične melodije i pjevni vokali te stavovi koji su vezani uz kritiku kapitalizma, sekularnost, radnička prava i sve ostalo što spada pod zajednički nazivnik domaće punk scene iz ranih dvijetisućitih. Svoju glazbu doživljavaju kao podlogu za širenje progresivnih ideja i stavova. Na sceni uživaju sve veću popularnost, a u zadnje vrijeme nastupali su u mnogim klubovima diljem regije u kojima nikog nisu ostavili ravnodušnim, govori Nikola, jedan od organizatora iz Nigdjezemske.


Nakon ove melankolične melodije, binu preuzima Dead Dog Summer, relativno novi bend iz Čakovca.


– Osnovani su krajem 2020, a bend čine Igor Bistrović (vokal i gitara), Krešo Žerjav (bass i vokal) i Boris Strahija (bubnjevi). Glazba koju sviraju je najlakše opisati kao post-hardcore, a prepliću se i različiti žanrovi, od punka, mid 90-ies screama, hardcorea i sličnih žanrova, a njihov zvuk je kombinacija prštećih i žestokih gitara, vrištećih i melodičnijih vokala s čvrstom ritam sekcijom. Do sada je bend odsvirao dosta koncerata po Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji, a nastupili su i na Exit Festivalu i Rocklive, priča Nikola, dodajući kako će se sigurno dokazati zadarskoj publici kao bend s ozbiljnim potencijalom.


Steve Albini


Nakon petka ispunjenog punkom i post-hardcoreom, koncertni program nastavlja se u nedjelju, 27. listopada, kada na scenu stupaju Alpha Strategy i Drown. Ova večer pruža nešto drugačiji zvučni doživljaj, s kombinacijom noise-rocka i shoegaze/dream-popa, čime se dodatno proširuje spektar glazbenih stilova prisutnih u Nigdjezemskoj.


– Alpha Strategy je noise-rock/post-punk bend predvođen karizmatičnim pjevačem Roryjem Hincheyem, koji je poznat po svojoj osebujnoj scenskoj pojavi – kombinacija Johna Travolte iz »Briljantina« i pjevačkog stila Nicka Cavea. Hinchey je s bendom započeo glazbenu karijeru u Kanadi, nakon čega su preselili u Berlin, a sada djeluju iz Praga. Ako to nije dovoljan razlog za dolazak na svirku, samo ću dodati da je njihove stvari snimao – Steve Albini, ističe Nikola.


Zatim nastupaju Karlovčani koji su se svojim posljednjim nastupom u Nigdjezemskoj itekako dokazali.


– Shogaze/dream-pop bend Drown potpuno nas je iznenadio svojom zadnjom svirkom u Nigdjezemskoj. Njihov zreli i kvalitetan zvuk je nešto što bi ih itekako moglo pozicionirati na međunarodnu glazbenu scenu. Veselimo se njihovim sanjivim melodijama, najavljuje ovaj organizator.